Carduri bancare preplatite au fost folosite la pregatirea atentatelor din 13 noiembrie, a anuntat luni guvernul francez, care a prezentat o serie de masuri destinate unei urmariri mai eficiente a finantarii terorismului, scrie AFP.

"Daca teroristii ajung sa comita atentate, este pentru ca isi pot procura resursele financiare pentru acest lucru, in Franta si in strainatate", a spus, intr-o conferinta de presa, ministrul Finantelor, Michel Sapin.

"Sumele in discutie sunt adeseori modeste", teroristii cautand "sa scape de orice urma", a precizat Sapin.

Printre dispozitivele care vor fi reglementate mai strict sunt cardurile bancare preplatite. Aceste carduri, asemanatoare cu cartelele telefonice, cu singura diferenta ca nu contin unitati de comunicare, ci euro, au fost folosite de autorii atentatelor din Paris, potrivit ministrului.

Cardurile preplatite au fost "livrate din strainatate, nu de foarte departe, si folosite pe teritoriul national, pentru a plati camere de hotel", a explicat Bruno Dalles, seful celulei insarcinate cu lupta impotriva spalarii banilor din ministerul Finantelor (Tracfin), referindu-se la camerele de hotel unde au locuit autorii atentatelor in noaptea precedenta atacurilor.

"Este un intrument care inlocuieste plata cash si care este foarte discret, fara a putea fi urmarit", a adaugat el.

In prezent, este posibila utilizarea acestor carduri fara verificarea identitatii pentru o suma de pana la 250 de euro pentru cardurile ne-reincarcabile si pana la 2.500 de euro pe an pentru cardurile reincarcabile.

Potrivit lui Bercy, vor fi luate masuri in primul trimestru din 2016 pentru a limita suma totala ce poate fi incarcata pe carduri si pentru a controla mai bine anonimatul clientilor.

Pentru a putea analiza mai bine transferurile suspecte, agentii Tracfin vor putea accesa direct dosarele politiei in ceea ce priveste persoanele cautate sau suspectate de radicalizare, fara a mai apela la un ofiter de legatura.

Guvernul intentioneaza sa inaspreasca masurile privind inghetarea averilor pentru persoanele implicate in terorism, extinzand masura la bunuri imobiliare si la masini, precum si la anumite prestatii sociale.