Fortele statului chinez au folosit un aruncator de flacari pentru a forta peste 10 “teroristi” sa iasa dintr-o pestera din provincia vestica Xinjiang, a scris luni principalul ziar militar, intr-o prezentare extrem de descriptiva a vanatorii celor pe care Beijingul ii denumeste drept extremisti condusi din strainatate, transmite Reuters.

Soldat chinez cu aruncator de flacariFoto: joyreactor.cc

China a anunta vineri ca fortele de securitate au ucis recent 28 de membri ai unui grup ce a desfasurat atacul mortal din septembrie de la o mina de carbune din Aksu, prima mentionare a incidentului facut public acum doua luni de Radio Free Asia.

In prezentarea facuta de cotidianul Armata Eliberarii Poporului (AEP) se spune ca politia a urmarit atacatorii in munti asa cum “vulturii isi descopera prada”.

AEP a scris ca fortele speciale au folosit grenade de diversiune (flash grenades) si gaz lacrimogen pentru a-i forta sa iasa, dar cand aceste metode au dat gres, un ofiter superior a spus: ”Folositi aruncatorul de flacari”.

Dupa aceea, potrivit publicatiei citate, atacatorii au iesit fluturand cutite, moment in car au fost “anihilati complet”.

China spune ca se confrunta cu o amenintare serioasa din partea militantilor islamisti si separatisti din provincia Xinjiang, unde au murit sute de persoane in violentele din ultimii ani.

Organizatiile pentru drepturile omului spun ca Beijingul nu a prezentat niciodata dovezi convingatoare privind existenta unei grupari islamiste militante inchegate.

Mare parte din incidente, argumenteaza acestea, sunt cauzate de frustrarile privind controlul culturii si religiei populatiei musulmane Uighur, ce traieste in Xinjiang.

Beijingul neaga vehement acuzatiile privind incalcarea drepturilor omului, dar verificarea independenta a situatiei din provincie este dificila din cauza restrictiilor guvernamentale dure in privinta jurnalistilor straini.