Portavionul francez Charles de Gaulle, aflat in estul Marii Mediterane, va incepe de luni operatiunile impotriva gruparii Stat Islamic in Siria, a anuntat duminica ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, citat de AFP. Desi recurge la utilizarea avioanelor de vanatoare, Franta exclude varianta trimiterii de forte speciale.

Portavionul Charles de GaulleFoto: Defense.gouv.fr

Portavionul Charles de Gaulle, "va fi in masura, cu avioanele de vanatoare pe care le are la bord (...), sa actioneze incepand de maine (luni)", a declarat Le Drian pentru postul de radio Europe 1, la noua zile dupa atentatele de la Paris, revendicate de gruparea Stat Islamic, care s-au soldat cu 130 de morti si 350 de raniti.

Armata franceza isi poate tripla, astfel, loviturile date Statului Islamic in Siria si Irak. La bordul portavionului se afla 26 de avioane de vanatoare: 18 Rafale si 8 Super Etendard. Acestea se adauga celor 12 aparate stationate in Emiratele Arabe Unite si in Iordania (6 Rafale, respectiv 6 Mirage 2000)

Lupta impotriva Statului Islamic este "atat un razboi din umbra cat si un razboi pe campul de lupta", a spus ministrul. Trebuie sa luptam cu un "inamic cu doua capete", adica, un "stat" organizat, cu armata, care ocupa o parte din Irak si Siria, precum si cu o "miscare terorista internationala al carei scop este sa loveasca lumea occidentala."

"Trebuie sa ii vanam pe teroristi, cei care au incearca sa loveasca democratia (...) si trebuie, in acelasi timp, sa lovim in inima, pe campul de lupta, in Levant pentru a distruge Statul Islamic", a subliniat ministrul francez..

Printre tintele atacurilor se vor numara "Mosul (Irak), locul de decizie politica (pentru Statul Islamic - n.red.), si Raqa (Siria), unde sunt centrele de antrenament ale luptatorilor straini, adica, luptatori pentru care actioneaza in exterior (in exteriorul Statului Islamic - n.red.)", precizeaza ministrul.