Atacurile teroriste din Paris, de saptamana trecuta, s-au soldat cu 129 de morti si au alimentat discursul anti-migratie al Frontului National, dupa ce langa corpul teroristului kamikaze de la stadionul Strade de France s-a gasit pasaportul unui refugiat sirian. Desi pasaportul era unul fals, amprentele teroristului corespundeau cu cele ale unui refugiat care a ajuns pe tarmul grecesc la inceputul lunii octombrie, relateaza The Washington Post. Cat costa si cine cumpara pasapoartele siriene?

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

Washington Post scriedespre o piata neagra infloritoare a pasapoartelor siriene. De altfel, pe ruta refugiatilor pasapoartele siriene falsificate nu sunt nimic nou. Autoritatile germane au estimat ca pana la o treime din solicitantii de azil au sustinut in mod fals ca provin din Siria.

Pasaportul sirian a devenit un bun valoros, dupa ce mai multe state europene au promis ca vor acorda azil celor care fug din calea razboiului din Orientul Mijlociu.

Cei care vor sa obtina un pasaport sirian sunt de regula asa-numitii imigranti economici, care desi intreprind aceeasi calatorie periculoasa pe mare pentru a ajunge in Europa in cautarea unei vieti mai bune, nu primesc acelasi tratament ca sirienii, irakienii sau eritrieenii in ceea ce priveste acordarea azilului. Printre sutele de mii de migranti care au intrat in Europa de la inceputul anului, o parte importanta este reprezentata de pakistanezi, afgani, somalezi si chiar kosovari, care sustin ca sunt sirieni pentru a putea sa beneficieze de ajutor din partea statelor europene.

Washighton Post relateaza camulti solicitanti de azil mint ca sunt originari din Siria, intrucat perceptia comuna este ca un pantofar care fuge din Alepo este mai bine primit in Europa decat un programator kosovar. Cei mai multi imigranti din Afganistan sau Pakistan isi distrug pasapoartele in Turcia, unde incearca sa faca rost de o identitate siriana.

Exista imigranti care sunt acum in Turcia si cauta sa cumpere un pasaport sirian, tocmai pentru ca stiu ca refugiatii sirieni sunt primiti de toate statele membre UE. Pasaportul sirian este vazut ca un bilet spre Uniunea Europeana. Acesti oameni vorbesc de multe ori araba si provin fie din Orientul Mijlociu, fie din Africa de Nord, insa se incadreaza in profilul migrantilor economici”, a declarat seful agentiei europene pentru frontiere Frontex, Fabrice Leggeri,citat de Washington Post.

De asemenea, multi sirieni care au fusit din tara lor fara acte ajung sa-si cumpere pasapoaret siriene. Aceste pasapoarte au devenit atat de valoroase, incat sirienii care poseda un pasaport real devin victime ale hotilor de acte.

Pasapoartele siriene se vand la preturi piperate in Turcia. Astfel, un reporter de la Daily Mail a reusit sa cumpere in Turcia identitatea unui sirian, reprezentata de un pasaport, un act de identitate si un permis de conducere, pentru 2.000 de dolari.

Un alt reporter a incercat sa cumpere un pasaport sirian in estul Turciei, pretul de pornire pentru ceea ce este considerat un bilet dus spre UE incepea de la 1.800 de euro.

In timp ce fostul sef al servicilor secrete franceze, Bernard Squarcini a sustinut ca printre refugiatii sirieni s-au strecurat si teroristi, teama ca militantii islamisti ar putea sa cumpere pasapoarte siriene false pentru a intra in Europa a devenit una reala,scrie The Washington Post.