Comisarul european insarcinat cu Afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a propus vineri crearea unei Agentii europene de informatii, dupa atentatele din Paris care au scos in relief deficientele in cooperarea intre serviciile secrete, scrie AFP.

"Dupa atentatele de la Charlie Hebdo (in ianuarie, in Paris), am propus - si acest lucru a fost facut - crearea unui centru antiterorist in cadrul Europol", la reamintit comisarul, la sosirea la o reuniune extraordinara a ministrilor europeni de Interne si ai Justitiei, convocati dupa atentatele din Paris.

"Dar cred ca este timpul sa facem un pas suplimentar inainte si sa cream baza unei Agentii europene a informatiilor. Este necesar ca cooperarea noastra sa fie bazata pe incredere si eficienta", a subliniat Avramopoulos.

Crearea unei astfel de agentii, un fel de FBI european, nu poate avea loc fara o schimbare a tratatelor, deoarece informatiile sunt prin excelenta un domeniu ce tine de suveranitatea nationala.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a ucis insa proiectul in fasa. "Nu trebuie sa ne risipim energia pe o Agentie europeana de informatii. Nu imi pot imagina ca putem renunta la suveranitatea nationala" in materie, a spus el.

"Ar trebui mai degraba sa ne concentram pe imbunatatirea schimbului de informatii intre institutiile deja existente. Acolo putem avea mai degraba un adevarat castig in termeni de securitate", a subliniat ministrul german.

Ministrii JAI din cele 28 de tari membre ale UE ar urma sa aprobe vineri o intarire a luptei impotriva traficului de arme si o revizuire rapida a regulilor Schengen - astfel incat sa poate fi introduse controale sistematice la granitele externe ale UE, inclusiv pentru cetatenii europeni.