Republica Ceha ar putea fi utilizata de teroristi ca tara de tranzit pentru a se deplasa spre Franta si alte tari, a indicat joi premierul ceh Bohuslav Sobotka, referindu-se la un raport al serviciilor de informatii din tara sa, potrivit Agerpres.

'Dispunem de indicii, prin efortul serviciilor noastre de informatii, ca Praga, Republica Ceha, este utilizata ca loc de tranzit', a declarat la Odolena Voda (suburbia nordica a capitalei cehe) primul ministru ceh, citat de agentia CTK.

'Dar nu este vorba doar de Republica Ceha', a adaugat el.

Potrivit presei franceze, citata de AFP, jihadistul francez Reda Hame, arestat in 11 august la intoarcerea sa din Siria, fusese instruit de Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din 13 noiembrie la Paris, sa treaca prin Praga pentru a evita sa fie reperat, inainte de a lovi in Franta.

'Republica Ceha este considerata ca tara sigura', a afirmat Sobotka, potrivit caruia calatorii care provin dintr-o tara sigura 'atrag mai putin atentia' in raport cu cei care sosesc dintr-o tara agitata de terorism.

Ministrul de Interne, Milan Chovanec, a relativizat totusi declaratiile primului ministru, asigurand ca 'Republica Ceha a instituit in ultimele luni cele mai inalte standarde de securitate, acordand atentie maxima deplasarii cetatenilor straini prin teritoriul sau'.