Aproape jumatate dintre cei 115 refugiati ce au ajuns cu o barca la o baza militara britanica in Cipru luna trecuta au fost preluati de statul gazda dupa ce ministrul de externe a declarat ca vor primi "un numar substantial" dintre acestia, scrie The Guardian.

53 de migranti au fost trimisi cu autocarele catre o unitate de receptie a refugiatilor in Kokkinotrimithia, in apropiere de Nicosia, joi.

Verificarile - ce dureaza deja de o luna - refugiatilor, printre care se numarau si 29 de copii, ce au ajuns la baza armata RAF Akrotiri in Octombrie, aproape s-au incheiat, conform unui oficial cipriot, al carui nume nu a vrut sa fie anuntat.

"Intentia noastra e sa ii primim pe toti, mai putin pe cei pe care ii consideram periculosi", a adaugat acesta, insa nu a vrut sa elaboreze in ceea ce priveste natura amenintarilor pe care acestia le-ar putea aduce. Este probabil ca mai putin de 30% dintre refugiati sa fie respinsi pe ratiuni de securitate, a mai spus acesta.

Majoritatea refugiatilor sunt palestinieni din Liban si Siria, ce au ajuns din intamplare langa baza RAF Akrotiri de langa Limassol pe 21 octombrie - dupa ce au platit traficantii sa fie dusi in Grecia.