Jean-Claude Juncker, seful Comisiei Europene, i-a trimis o scrisoare presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, in care ii sugereaza intensificarea relatiilor comerciale intre UE si Uniunea Economica Eurasiatica, o manevra care ar putea starni nemultumirea unor state est-europene ce au relatii tensionate cu Moscova, noteaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit agentiei Reuters, Jean-Claude Juncker i-a scris lui Vladimir Putin zilele trecute, pledand pentru intensificarea relatiilor comerciale intre Uniunea Europeana si Uniunea Economica Eurasiatica (UEE), o organizatie economica si politica ce este condusa de Rusia.

Juncker conditioneaza accelerarea schimburilor comerciale de stabilizarea situatiei in estul Ucrainei, unde are loc de un an si jumatate un conflict separatist soldat cu peste 7.000 de morti.

Initiativa presedintelui Comisiei Europene evidentiaza importanta pe care o acorda relatiilor bune dintre UE si Rusia. "Spre regretul meu, relatiile Uniunii Europene cu Rusia nu s-au putut dezvolta in ultimul an", i-a scris Juncker lui Putin.

Jean-Claude Juncker a explicat ca le-a cerut functionarilor Comisiei Europene sa identifice modalitati pentru apropierea Uniunii Europene de Uniunea Economica Eurasiatica.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a explicat ca Jean-Claude Juncker i-a scris lui Vladimir Putin dupa ce au discutat cu ocazia summitului G20, subliniind ca liderul UE nu a facut niciun nou angajament.

Insa initiativa presedintelui Comisiei Europene risca sa atraga criticile unor state est-europene care au relatii tensionate cu Rusia.

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, s-a declarat surprins de aceasta scrisoare, explicand ca initiativa nu reflecta pozitia comuna a statelor membre UE. In plus, propunerea nu face nicio referire la sanctiunile adoptate de Uniunea Europeana impotriva Rusiei dupa anexarea regiunii ucrainene Crimeea si pe fondul conflictului din estul Ucrainei, noteaza seful diplomatiei lituaniene.

Tratatul care prevede constituirea Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. Noua organizatie internationala include Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan si Kirgizstan. Structura executiva a organizatiei - Comisia Economica Eurasiatica - are sediul la Moscova. Organizatia a adoptat principiul circulatiei libere a fortei de munca si vizeaza constituirea unei piete unice pentru constructii, retail si turism.