Efectul neasteptat al atentatelor de la Paris: Miscarea Frantei privind Siria ar putea scoate Rusia din izolare, in detrimentul Ucrainei

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 18 noiembrie 2015, 21:57 Actualitate | Internaţional


Evolutia cheltuielilor militare - click pentru a extinde
Foto: EPSC
Decizia Frantei de a accesa articolul privind apararea colectiva in Uniunea Europeana creeaza baza juridica pentru formarea unei coalitii care sa actioneze terestru in Siria, au declarat, pentru HotNews, surse convergente. Aceasta miscare ar ocoli Statele Unite ca partener si, in schimb, ar implica activ Rusia, care ar urma astfel sa iasa din izolare pe arena internationala. Intre timp, Uniunea Europeana isi pregateste o noua infrastructura institutionala de aparare, pe fondul alunecarii interesului SUA din Europa in Pacific, releva o nota strategica emisa de un think-tank al Comisiei Europene, in colaborare cu politicianul francez de dreapta Michel Barnier, consilier al presedintelui Comisiei Europene.

Atentatele de la Paris, din 13 noiembrie 2015, au un efect neasteptat: pot scoate Rusia din izolare in arena internationala, in detrimentul Ucrainei si al statelor est-europene membre UE, printre care si Romania.

In urma atentatelor teroriste comise de cetateni francezi si belgieni in numele organizatiei teroriste Stat Islamic, in care au murit 129 de victime, Franta a decis sa activeze articolul 42 (7) din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene, cerand ajutor statelor membre UE.

"In cazul in care un stat membru ar face obiectul unei agresiuni armate pe teritoriul sau, celelalte state membre sunt obligate sa ii acorde ajutor si asistenta prin toate mijloacele de care dispun, in conformitate cu articolul 51 din Carta Organizatiei Natiunilor Unite. Aceasta nu aduce atingere caracterului specific al politicii de securitate si aparare a anumitor state membre" - prevede acest articol.

Marti, ministrii apararii din statele UE au raspuns pozitiv solicitarii Frantei, in cadrul Consiliului Uniunii Europene, de marti, la care Romania a fost reprezentata de secretarul de stat din Ministerul Apararii Nationale Valeriu Nicut.

Mai departe, Franta ramane sa discute bilateral cu celelalte state UE pentru solicitari punctuale.

Invocarea acestui articol creeaza o baza juridica pentru crearea unei coalitii militare pentru misiuni cu soldati la sol in Siria care sa actioneze impotriva gruparii Stat Islamic, potrivit unor surse cu care a discutat HotNews.

Aceasta este pentru prima data cand este invocat articolul 42 (7) din Tratatul de la Lisabona. Miscarea Frantei ar putea deschide calea unei coalitii initiate de Franta, care sa includa si Rusia, cel putin ca partener.

Acest fapt risca sa scoata Federatia Rusa din izolare pe arena internationala, izolare in care a intrat dupa ce a anexat ilegal Crimeea si a continuat sa sustina rebelii pro-rusi din estul Ucrainei, impotriva guvernului de la Kiev.

Niciun lider vest-european nu mai pomeneste nimic acum despre continuarea sanctiunilor economice impotriva Rusiei.  Prin includerea intr-o coalitie in Siria, Rusia va putea fi reintegrata in dialogul international - au mai explicat sursele.

Decizia Frantei de a accesa articolul 42 (7) din Tratatul de Functionare a UE marcheaza si prima abatere a leadershipului european de la linia traditionala potrivit careia initiativele militare europene se desfasoara in cadrul NATO, au mai remaracat sursele.

O reintegrare a Rusiei in dialogul international defavorizeaza in primul rand Ucraina, care se confrunta in continuare cu un razboi prelungit in estul tarii, impotriva rebelilor pro-rusi sustinuti de Moscova.

Miercuri, la Berlin, Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, a facut apel la statele europene sa continue presiunile asupra Rusiei, in gestionarea conflictului din Ucraina.

"Trebuie sa mentinem presiunea asupra Rusiei si a marionetelor sale separatiste pentru aplicarea completa a acordurilor de la Minsk. Chiar si atunci cand ne concentram asupra ISIS noi nu trebuie sa uitam ca numai cu doi ani in urma aproape un milion de ucraineni au stat zile si saptamani, in zapada, in Maidan cerand guvernului sa le asigure ceea ce noi avem: demnitate umana, democratie, un guvern curat si justitie", a spus Nuland, citata de Agerpres.

In schimb, Franta si Rusia au bombardat, marti, in tandem, pozitiile ocupate de organizatia Stat Islamic in Siria. Aviatia franceza desfasura deja, din septembrie 2014, misiuni in Siria, in cadrul coalitiei anti-ISIS initiate de SUA. In septembrie 2015 si Rusia si-a inceput propria interventie in Siria, insa a fost acuzata ca rachetele sale au vizat mai putin ISIS si mai mult pe ceilalti opozanti ai regimului Bashar al-Assad, protejatul Moscovei.

"Rusia isi schimba pozitia, pentru ca astazi rachetele de croaziera rusesti au lovit Raqqa (centrul operativ al ISIS - n.r.). Poate ca azi aceasta mare coalitie cu Rusia este posibila" a spus ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, la TF1, citat de Euractiv.com .

De altfel, presedintele francez, Francois Hollande, a vorbit la telefon cu omologul rus, Vladimir Putin. "Trebuie sa ne facem un plan pentru actiuni comune pe mare si in aer" - le-a spus Putin liderilor militari, dupa discutia cu Hollande.

 • De ce nu apeleaza Franta la NATO si la Statele Unite?

Dintr-o analiza publicata luni, de HotNews, reiese ca pentru Franta ar fi fost destul de complicat sa activeze articolul 5, privind apararea colectiva, din Tratatul de la Washington, pentru a determina o operatiunie a NATO impotriva ISIS in Siria. Totusi, Franta ar fi putut macar sa activeze mai intai articolul 4 al Tratatului NATO, privind demararea consultarilor cu membrii Aliantei Nord-Atlantice , au aratat analisti consultati de HotNews.

De asemenea, Franta pare sa se apropie tot mai mult de Rusia decat de aliatul din NATO, Statele Unite, pe fondul reticentei americanilor de a discuta despre o interventie la sol in Siria fara indepartarea regimului Bashar al-Assad.

Luni seara, la Paris, secretarul de stat american, John Kerry, a exprimat dorinta SUA sa lupte alaturi de Franta pentru distrugerea ISIS. "SUA si Franta nu sunt doar prietene, sunt o familie. Vom invinge Daesh (ISIS) si pe toti cei care ii impartasesc ideologia criminala. Vom lupta impreuna impotriva lor si ii vom invinge", a spus Kerry.

Marti, insa, seful diplomatiei americane a insistat pentru o tranzitie majora in Siria, care sa conduca la incetarea focului intre regimul de la Damasc si rebelii sirieni care i se opun si la alegeri. "Ne aflam, teoretic, la cateva saptamani de posibilitatea unei tranzitii majore in Siria si vom mentine presiunea asupra acestui proces. Acum, tot ce ne trebuie este inceputul unui proces politic si instaurarea incetarii focului", a aratat Kerry, referindu-se la acordurile de la Viena, privind solutionarea razboiului civil din Siria.

De partea cealalta, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat conditionarea unei interventii masive in Siria impotriva ISIS de inlaturarea regimului al-Assad de la Damasc.

"Sper ca va exista o schimbare de pozitie in randul partenerilor nostri occidentali, asa cum a avut loc, din pacate cu pretul unor teribile acte teroriste, la colegii nostri occidentali. Este inacceptabil sa ceri conditii prealabile pentru orice alianta impotriva terorismului", a spus Lavrov.

Francois Hollande a anuntat deja, in Parlamntul de la Paris, ca va avea o intalnire cu liderul american Barack Obama, martea viitoare, iar apoi, joi, se va intalni si cu presedintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, pentru a discuta o interventie larga pentru distrugerea ISIS.

De asemenea, prin accesarea articolului 42 (7) al Tratatului de Functionare a UE, Franta pare sa urmareasca formarea unei coalitii militare in fruntea careia sa se situeze.

Acesta este, probabil, motivul penru care a evitat articolul 222 al Tratatului UE, care prevede ca o eventuala interventie militara va fi coordonata la nivelul central ala UE.

Art. 222 al TFUE prevede:

"Uniunea si statele sale membre actioneaza in comun, in spiritul solidaritatii, in cazul in care un stat membru face obiectul unui atac terorist, ori al unei catastrofe naturale sau provocate de om. Uniunea mobilizeaza toate instrumentele de care dispune, inclusiv mijloacele militare puse la dispozitie de statele membre, pentru:
 • prevenirea amenintarii teroriste pe teritoriul statelor membre;
 • protejarea institutiilor democratice si a populatiei civile de un eventual atac terorist;
 • acordarea de asistenta unui stat membru pe teritoriul acestuia, la solicitarea autoritatilor sale politice, in cazul unui atac terorist.
In cazul in care un stat membru face obiectul unui atac terorist sau este victima unui catastrofe naturale ori provocate de om, celelalte state membre ii ofera asistenta la solicitarea autoritatilor politice ale acestuia. In acest scop, statele membre se coordoneaza in cadrul Consiliului".

 • Uniunea Europeana - NATO - marea decuplare

(18 Nov 2015) PDF, 954KBSolutia la care a apelat Franta pare sa confirme tendinta generala a Uniunii Europene de a se decupla de partenerii americani si de cadrul institutional pe care il ofera Alianta Nord-Atlantica. De altfel, articolul 42 (7) a fost introdus in Tratatul de la Lisabona la solicitarea Greciei, care voia o garantie de securitate in plus in fata Turciei, avand in vedere ca ambele tari sunt membre NATO, dar Turcia nu face parte din UE, explica Politico.eu.

Tendinta este reflectata si intr-o nota strategica a European Political Strategy Center, un think tank care apartine de Comisia Europeana. Nota este realizata in cooperare cu politicianul francez de dreapta Michel Barnier, fost comisar european, actual consilier pentru aparare al presedintelui CE, Jean Claude Juncker.

In nota intitulata "In apararea Europei", centrul identifica patru hibe majore care stau in calea unei mai adanci integrari a apararii Uniunii Europene:
 • lipsa vointei politice
 • reflexele traditionale "mai intai NATO"
 • politicile conservatoare privind industria de aparare
 • fragmentarea cooperarii militare a statelor UE.
Nota strategica de la Bruxelles mai arata ca au trecut vremurile in care, pe fondul razboiului rece, statele UE isi bazau toata politica de aparare pe articolul 5 al Tratatului NATO.

"Washingtonul, pivotand strategic catre Asia, insista pentru integrarea apararii in Europa, privind-o ca pe o alianta transatlantica mai matura si mai puternica" - se arata in analiza.

Totusi, nota strategica retine printre amenintarile care determina o mai buna integrare a apararii UE si confictul prelungit din Ucraina, precum si violarea teritorului ucrainean de catre Rusia.

In final, nota strategica de la Bruxelles propune o serie de masuri pe care UE ar trebuie sa le ia, pentru a constitui o arhitectura institutionala de aparare proprie mai eficienta:
 • Consiliul European (presedintii si premierii statelor UE) trebuie sa o mandateze pe Federca Mogherini, inaltul reprezentant al UE pentru Politoca Externa si Aparare, sa redacteze o noua strategie europeana de securitate si politica externa. Aceasta trebuie sa identifice si sa descrie interesele, prioritatile si obiectivele Uniunii Europene in ansamblu.
 • O strategie coomuna impotriva amenintarilor hibride - operatiuni executate de actori statali si non-statali. UE trebuie sa fie capabila sa desfasoare forte de pana la 60.000 de militari entru perioade de cel putin un an.
 • Operationalizarea grupurilor de lupta ale UE.
 • Impartirea poverei costurilor de aparare in cadrul UE.
 • Operationalizarea unui cartier general european al apararii. UE duce inca lipsa unei capacitati cruciale de planificare urgenta, precum si a unui cadru de comanda si control potrivit pentru a planifica si conduce operatiuni. In schimb, UE se bazeaza ad-hoc pe structurile NATO - critica nota strategica.
 • Crearea unui Semestru European pe aparare. La fel ca actualul Semestru European prin care Uniunea tine sub control bugetele statelor membre, nota strategica se exprima pentru un control similar privind indeplinurea obiectivelor de aparare ale statele UE.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19930 vizualizari

 • +7 (15 voturi)    
  Bun articol, (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 22:07)

  contest [anonim]

  Multumiri!
  • +8 (16 voturi)    
   rusia si-a facut meandrele in Ukraina (Joi, 19 noiembrie 2015, 0:14)

   thatchme [utilizator] i-a raspuns lui contest

   pentru ca ukraina nu facea parte din nici o alianta militara.
   • +3 (5 voturi)    
    Just, numai ca "meandre" inseamna altceva (Joi, 19 noiembrie 2015, 15:19)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui thatchme

    se spune "mendrele", si e substantiv defectiv de singular.
 • +20 (28 voturi)    
  Neasteptat pe dracu , (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 22:07)

  alex p. [utilizator]

  planurile tarului ies de minune :(
 • +15 (29 voturi)    
  Contur (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 22:10)

  Soljenitin [utilizator]

  Incepe sa prinda contur raspunsul la intrebarea "qui prodest". Cui foloseste cu adevarat tragedia de la Paris de nai deunazi, cine este favorizat si poate fi suspectat ca este in spate? Un raspuns incepe sa apara.
 • +14 (22 voturi)    
  Si ce are sula cu prefectura? Poate explicatia e.. (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 22:19)

  UnOarecare [utilizator]

  ...alta: Franta socialista fara sa aiba nevoie da in gropi permitand de facto schimbarea granitelor unui stat prin forta? Si afaceristi nemti isi freaca mainile la gandul afacerilor ce-i asteapta in Rusia?
  Si vor apoi incredere in ei toti acesti politruci ca politicieni nu merita numiti!?
 • +15 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 22:58)

  [anonim]

  • -8 (20 voturi)    
   Beculet (Joi, 19 noiembrie 2015, 4:50)

   io [anonim] i-a raspuns lui

   Beculet, te trezisi iar cu teorii conspirationiste?! Ia spune-ne si cine a organizat complotul de la 9/11! Ptiu drace, unii sunt cu sorcova bine de tot, de la Soljenitin la Beculet si invers!
   • 0 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 noiembrie 2015, 10:22)

    [anonim] i-a raspuns lui io

 • +4 (12 voturi)    
  nasol. (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 22:59)

  Maniu [utilizator]

  .
 • +17 (27 voturi)    
  teoria conspiratiei (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 23:02)

  raos [utilizator]

  Nu sunt adeptul ei, dar prea le-a iesit favorabila situatia asta rusilor...

  La nici o luna si jumatate de cand au decis sa intervina in Siria, a si aparut aceasta nesperata oportunitate de a colabora cu Franta si a iesi din izolare. Sa fi fost oare doar norocul prostului si sa fi fost la locul potrivit la momentul potrivit sau sa fi fost oare o mutre platificata?
 • +16 (30 voturi)    
  Nimic nou sub soare (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 23:04)

  Leo55 [utilizator]

  Franta este responsabila pt avansul imperiului Otoman si apoi a celui Rus in Europa.
  Ei (francezii) i-au sprijinit prin toate mijloacele (bani, tehnologie etc) in scopul contracararii germanilor (incluzand Austria) care le amenintau influienta in vestul Europei.
  Consecintele politicii lor le-am resimtit in general noi esticii.
  Acum fac acelasi lucru. ca sa le fie (numai) lor bine, fara sa le pese de soarta natiunilor estice (rusii vor vrea ceva in schimb, ca de obicei!)
  • +1 (1 vot)    
   CORECT (Joi, 19 noiembrie 2015, 8:03)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

   inclusiv trimiterea la Francisc I și alianța cu Soliman ”canonitul”. Facem un schimb de informații?
 • +9 (15 voturi)    
  mda (Joi, 19 noiembrie 2015, 0:07)

  Adrian [anonim]

  fara ajutorul unor servicii secrete, un om obisnuit oricat de motivat si radicalizat ar fi nu ar reusi sa achizitioneze arme de asalt, sa produca niste veste kamikaze, sa gaseasca parteneri pentru a planifica si executa un astfel de atac si nu in ultimul rand sa aiba suficienti bani sa suporte cheltuielile in conditiile in care niciunul nu muncea si faceau dus-intors Siria - Franta.

  daca Rusia e "marea castigatoare" si tot ea era foarte ezitanta sa bombardeze pozitiile ISIS in Siria, oare care servicii secrete au oferit suport teroristilor?
 • +16 (18 voturi)    
  ciudat (Joi, 19 noiembrie 2015, 0:09)

  ion [anonim]

  Dubios articolul din acordul ue, in primul rand vorbeste de agresiune armata nu terorista si in al doilea rand ue e uniune economica nu militara ca nato, si nu in ultimul rand ma gandesc daca franta ne-ar fi oferit un astfel de ajutor daca aveam si noi probleme dar cred ca nici daca ne-ar calca rusii nu s-ar obosi, pentru ei suntem doar niste "cersetori", ca doar asa ne spun cand au ocazia.
  • +5 (7 voturi)    
   bunee observatii (Joi, 19 noiembrie 2015, 0:45)

   "cersetor" [anonim] i-a raspuns lui ion

   armata / teroristi
   UE / NATO
   Iar altcineva Franta / Rusia

   WW III
  • -3 (9 voturi)    
   UE (Joi, 19 noiembrie 2015, 4:51)

   io [anonim] i-a raspuns lui ion

   UE nu este NUMAI uniune economica.
 • -2 (14 voturi)    
  wrong (Joi, 19 noiembrie 2015, 1:13)

  ducu [anonim]

  Hollande a cerut o coalitie EU-Rusia-SUA. Sa asteptam sa vedem ce spune Obama, daca refuza Obama sa participe si explica clar motivul, atunci putem trage concluzia.
  • +1 (11 voturi)    
   o sa refuze (Joi, 19 noiembrie 2015, 3:26)

   cikician [utilizator] i-a raspuns lui ducu

   Obama, pentru ca USA nu negociaza cu teroristii, Assad fiind cel care a instituit cea mai sangeroasa teroare in Siria, ucigand cei mai multi civili dintre toti actorii de pe acea scena
  • +3 (3 voturi)    
   Germania a raspuns deja ... (Joi, 19 noiembrie 2015, 3:27)

   yyyyyy [utilizator] i-a raspuns lui ducu

   Nu va participa la bombardamentele din Siria ....
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 noiembrie 2015, 6:42)

    [anonim] i-a raspuns lui yyyyyy

   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 noiembrie 2015, 10:27)

    [anonim] i-a raspuns lui yyyyyy

 • -15 (27 voturi)    
  Sa nu uitam (Joi, 19 noiembrie 2015, 1:15)

  Traian2015 [utilizator]

  Ca Rusia a contruit toata infrastructura actuala a Romaniei. Prea exagerate sentimentele antirusesti.
  Iar articolul exagereaza. De vreme ca Franta si Rusia au cele mai mari interese in Siria, e normal sa se alieze.
  • +15 (21 voturi)    
   mda (Joi, 19 noiembrie 2015, 1:52)

   ducu [anonim] i-a raspuns lui Traian2015

   Rusia a distrus complet Romania, singura "infrastructura" construita de Rusia a fost comunismul (alt fel de terorism) si inchisorile comuniste. Nici la ei in tara nu erau in stare sa construiasca altceva, ///..
   • 0 (0 voturi)    
    Imi pare rau! (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 0:36)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui ducu

    Daca mai aveti dubii ca Romnia a atacat Rusia fara absolut alt motiv decat jaf si crima de razboi, mai cititi o carte de istorie. Si rusii nu au fost mojici sa-i rada pe romani ca natie, din contra, au adus civilizatia in tara, pentru ca inainte de ei nu era nimic: nici constructii, nici drumuri, absolut nimic. Poate un Bucuresti cu niste cladiri imitatii de Paris.
  • +12 (18 voturi)    
   Minti propagandistule (Joi, 19 noiembrie 2015, 2:07)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   Rusia a avut armata 20 de ani in Romania, a creat Sovrom-urile prin care a sifonat tot ce se producea in tara la vremea aia, a deportat sute de mii de romani in Siberia si a omorat sau schingiuit prin puscarii in tara alte cateva sute de mii.
   • -9 (19 voturi)    
    Si io (Joi, 19 noiembrie 2015, 4:53)

    io [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

    Si io care credeam ca noi singuri, romanasii gen beget, ne-am facut-o singuri. Fir'ar el de Ceausescu, nu stiam ca lucra pentru rusi. M-a luminat acum Direwolf, dupa 25 de ani. Urmeaza sa ne spuna Direwolf ca Iliescu era agent dublu, lucrand pentru CIA, de fapt!
   • +2 (4 voturi)    
    daca vorbesti de deportati (Joi, 19 noiembrie 2015, 10:36)

    freestyle [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    ar trebui sa stii ca pe ai mei i-au ridicat autoritatile romane, nu rusii. au fost deportati in Donbas. in inchisoare te trimiteau tribunalele populare, cu procurori si judecatori romani.
    daca vorbim de teritoriile ocupate, da in Moldova rusii au organizat deportarile pentru ca autoritatile erau formate din etnici rusi. in Cernauti a fost o combinata slava, ucrainieni + rusi, pentru ca din astia lucrau in administratie. despre sifonare, istoria spune ca prin Tratatul de la Paris, din 1947, Romania a fost obligata la plata a 300 milioane de dolari (valoare 1938) ca despagubiri de razboi catre URSS, suma ce trebuia achitata in 8 ani in marfuri. iar dolarul din 1938 nu prea semana cu asta de acum.
    • -1 (1 vot)    
     Autoritatile romane bullshevice (Joi, 19 noiembrie 2015, 16:40)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

     ca sa fie corect...Crezi ca autoritatile faceau aia de capul lor?
   • 0 (0 voturi)    
    Si cate milioane de rusi (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 0:38)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Inclusiv civili, au fost ucisi in al doilea razboi mondial? Sau voi inca mai aveti in cap propaganda cu 23 August.
  • +14 (18 voturi)    
   CE???? (Joi, 19 noiembrie 2015, 2:53)

   yyyyyy [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   Rusia a construit infrastructura Romaniei? Poate "infrastructura" ideologica din 1945 incoace si sistemul de distrugere a tarii ...

   Desi ploua cu gogomanii, una asa de mare ca asta n-am auzit de mult ...Auzi, Rusia a construit infrastructura Romaniei!!!!!

   Articolul nu exagereaza de loc, si este foarte pertinent
   • 0 (0 voturi)    
    Imi pare rau (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 0:45)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui yyyyyy

    E copie la indigo dupa structurile rusesti. Tot ce e in Romania e construit intre 1950 si 1989. Dupa aia nimic, cativa km de autostrada care crapa dupa cateva luni sau atat de denivelate ca au limita 110 km.
  • +13 (15 voturi)    
   Si printre multe altele ... (Joi, 19 noiembrie 2015, 3:03)

   yyyyyy [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   ... stimabila Rusie a mai furat si tezaurul Romaniei pt ca cum se numeste faptul ca atunci cind au trebuit sa-l returneze, cind li s-a cerut au spus 'pas' ...

   Sau poate cine stie generosii de rusi l-au investit si se pregatesc sa ne dea dobinda ... la Sfintu Asteapta ...
   • 0 (0 voturi)    
    Prada de razboi (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 0:46)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui yyyyyy

    De ce nu l-au pitit in Germania ?
  • +4 (4 voturi)    
   Vrei sa spui (Joi, 19 noiembrie 2015, 9:24)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   Afurat si a distrus infrastructura Romaniei, motiv pentru care azi avem cea mai inapoiata infrastructura din EU. Sentimentele antirusnace sunt firesti rusia fiind singura putere ce a rupt teritorii Romanesti si in continuare ocupa teritorii ale noastre. Ai vrea sa-i iubim asa cum iubesti tu rublele, postac imbecil ?
   • 0 (0 voturi)    
    30 de ani nu s-a construit nimic (Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, 0:50)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Sunt 30 de ani totusi .... nu 5, nu 10! As fi inteles un deceniu de "sentimente" dar... 30 de ani ... Cat despre teritorii, ce legatura are ?
  • +1 (1 vot)    
   Sa-ti fie rusine filorusule (Joi, 19 noiembrie 2015, 15:23)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   dezinformare sfrunata si minciuni Kgb-iste.
 • +7 (15 voturi)    
  O alta "coincidenta"? (Joi, 19 noiembrie 2015, 2:43)

  yyyyyy [utilizator]

  Pe 31 oct. a avut loc accidentul aviatic cu avionul companiei rusesti, Metrojet ... au murit 224 de oameni ...
  La citeva zile dupa accident englezii, americanii au concluzionat ca o explozie la bord - foarte probabil o bomba - a fost cauza accidentului ...
  Cam in acelasi timp rusii inclusiv Putin (pe post) au negat ca ar fi fost o bomba si ca cerceteaza cauza ...
  La o zi sau doua teroristii islamici revendica doborirea avionului ...
  Rusii continua sa nege si o tin asa intr-o negatie pina dupa intilnirea G20 din Antalya cind deodata isi schimba pozitia inclusiv Putin care dupa doua saptamini de negari apare inlacrimat la TV spune ca a fost o bomba si declanseaza o vinatoare a teroristilor, pune si o recompensa in $ pt cei care vor oferi informatii

  Ce a schimbat atitudinea rusilor de la negare totala timp de doua saptamini la recunoasterea ca avionul lor a fost victima unei explozii teroriste la bord ???

  Ce li s-a oferit sau cer rusii sa li se ofere?
  Holland se duce in curind la Washington si apoi la Moscova sa intermedieze ce?

  Ce de coincidente, ne impiedicam de ele ...

  Cert este ca dupa marea lovitura primita in 1989-1990 cind au pierdut sfera de influenta si de ocupatie a tarilor din estul Europei rusii si-au pierdut statutul de mare putere si odata cu el multe avantaje/atuuri in toate planurile ...

  Puternic frustrati si infuriati de atunci incearca necontenit prin toate mijloacele sa isi renegocieze statutul si sa se reinstituie ca un mare jucator in plan international, demonstrind la scena deschisa ca nimic nu se poate realiza in lume fara ei ...
  Folosesc fara nici un fel de mustrare de constiinta oricare din mijloacele din manualul KGB si variatii pe aceleasi teme adaptate la moment ...

  Inca odata ce spera Holland sa medieze intre Casa Alba si Kremlin?

  Cu teroristi care fac ravagii la Paris, cu o economie proasta si un somaj rampant, Holland negociaza pe picior de inferioritate ...ce? Sa speram ca nu estul Europei ...
  • -1 (3 voturi)    
   Pai (Joi, 19 noiembrie 2015, 14:24)

   io [anonim] i-a raspuns lui yyyyyy

   Pai, e cam simplu. Rusii nu se ambaleaza sa faca declaratii decat dupa ce se face o ancheta. De unde stiau americanii ca a fost bomba, cand nici macar nu citisera cutiile negre? Pesemne este de preferat, in acceptiunea ta, alarmismul populist decat cumpatarea rationala.

   Daca nu ma insel, asa au facut si cu MH17. Americanii tai au sarit repede sa zica ce s-a intamplat, cand nici macar nu se declansase o investigatie!
   • 0 (2 voturi)    
    Rusii fac declaratii dupa ce se trezesc din betie (Joi, 19 noiembrie 2015, 16:43)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui io

    asta ai spus tu de fapt....dar stii care e relitatea? Ei mereu fac declaratii la betie, cat matoli non stop.
   • +1 (1 vot)    
    Ce nostim ... (Vineri, 20 noiembrie 2015, 8:08)

    yyyyyy [utilizator] i-a raspuns lui io

    Rolls-Royce, Pratt & Whitney, Japanese Aero Engine Corporation care au colaborat la producerea motorului Airbus321-231, care era tipul de avion operat de MetroJet si explodat de teroristi, s-au deplasat imediat la locul accidentului; alaturi de ei si alte companii care participa la realizarea acestui tip de avion, de altfel cu un numar foarte mic de fatalitati ... Au urmat protocolul international de investigare inclusiv de citire a cutiei negre si au facut concluziile lor cunoscute ...
    Asa ca nimeni nu a sarit sa spuna ce s-a intimplat nefundamentat - singurii care au avut o atitudine in contradictie cu ceea ce s-a adunat ca evidenta au fost rusii in frunte cu conducatorul lor iubit Putin ... teroristii revendicasera deja incidentul iar rusii o tineau tare ca nu este vorba de o bomba ...
 • +6 (16 voturi)    
  Conditii .... (Joi, 19 noiembrie 2015, 3:18)

  yyyyyy [utilizator]

  Tovarase Lavrov mi se pare mai mult decit normal sa vi se puna conditii - nu voi faceti o favoare, voua vi se face o favoare ca sunteti bagati in seama, voi cei care ati ocupat estul Ucrainei, care ati ocupat Crimeea si care ati terorizat tot estul Europei timp de 50 de ani ...
  Si care acum va bateti joc de Siria perpetuind la putere un individ care va ofera garantii ca va fi marioneta voastra ...

  "Sper ca va exista o schimbare de pozitie in randul partenerilor nostri occidentali, asa cum a avut loc, din pacate cu pretul unor teribile acte teroriste, la colegii nostri occidentali. Este inacceptabil sa ceri conditii prealabile pentru orice alianta impotriva terorismului", a spus Lavrov.

  Ce santaj lamentabil si de-abia voalat .. tipic bolsevic
  • -4 (6 voturi)    
   ... (Joi, 19 noiembrie 2015, 7:52)

   VarailVarail1 [anonim] i-a raspuns lui yyyyyy

   NATO nu avea de ce sa se bage in Ucraina dar de..americanii. Pentru rusi sa-i aiba pe NATO la poarta e ca si cum rusii ar ocupa Moldova si i-am avea vecini .. ti-ar conveni ??
   • +1 (1 vot)    
    Incredibil ... (Joi, 19 noiembrie 2015, 20:49)

    yyyyyy [utilizator] i-a raspuns lui VarailVarail1

    Este incredibil ca cineva poate posta asa ceva in 2015!!
    Credeam ca dupa 50 de ani de opresiuni, umilinte, ingradiri, indoctrinare, lipsuri fundamentale, frig, infometare, intimidare prin frica fata de politia politica, deprivare de libertate de miscare si de gindire toate exportate si intretinute in Romania si in Estul Europei de rusi nimeni dar nimeni nu va mai posta asa ceva, dimpotriva va saluta faptul ca NATO a raspuns la solicitarea Ucrainei de a fi ajutata ... (si inca nu suficient)

    De fapt care este mesajul dumitale?
    'NATO nu va mai amestecati, lasati-le spatiu de manevra rusilor ca nu le place sa fie inghesuiti chiar daca asta inseamna ca rusii sa terfeleasca tari din estul Europei, si Moldova, Ucraina?

    Nu ne-au ajuns 50 de ani ca sa vedem si sa intelegem pe pielea noastra ce fac rusii cind li se lasa spatiu de manevra?

    Tot ce s-a cistigat in 1989/1990 se poate pierde foarte rapid daca coalitia nord atlantica si tarile pe care le-au cotropit rusii nu stau cu ochii pe rusi - toata istoria rusilor arata ca fac pacturi mincinoase si pe ce pun mina nu mai dau inapoi ...Nu inteleg decit de frica, de intimidare, sunt singurele la care reactioneaza si pe care le si practica ...
 • +2 (18 voturi)    
  din ce in ce mai clar (Joi, 19 noiembrie 2015, 3:24)

  cikician [utilizator]

  ca rusii au organizat atentatele astea ca sa-i prosteasca pe europeni sa ridice sanctiunile. operatiunea avionul rusesc prabusit in sinai si teroarea din paris sunt false flag-uri kgb-iste, arabii n-ar avea atata minte si resurse sa loveasca in toate locatiile alea simultan sau sa doboare un avion cu o doza de aluminiu si niste ingrasamant... de acum nimeni nu mai vorbeste de rusnaci si teroarea instituita de ei un Ucraina, toti viseaza numai teroristi, ISIS...
  • +2 (2 voturi)    
   nu subestima ISIS (Joi, 19 noiembrie 2015, 8:45)

   crisbal [anonim] i-a raspuns lui cikician

   Au dotari militare mai bune decat ale Romaniei. Si mai multe...

   Iar la cati musulmani radicali sunt in Franta, nu este prea greu sa pui la cale un atentat.

   Nu-i mai plangeti atata pe musulmani, ca ei nu sunt tocmai niste "ingerasi". Sunt capabili de foarte multe si au dovedit asta de nenumarate ori...
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 noiembrie 2015, 6:41)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  FSB si atentatele de la Paris (Joi, 19 noiembrie 2015, 8:33)

  verdeata [anonim]

  Intr-o postare anterioara spuneam ca m-as fi asteptat ca atentatele sa aiba loc pe la inceputul lui 2016, cand se va fi domolit fluxul migrator. Asta deoarece jihadistii aveau interes sa infiltreze cat mai multi de-ai lor printre refugiati. De aceea credeam ca aceste atentate au fost grabite de KGB / FSB si spuneam sa urmarim atent in zilele viitoare ce se intampla.

  Iata, s-a intamplat. Hollande, socialistul, decide ca Franta este in razboi cu ISIS si cere ajutor european pentru a se alatura Rusiei (mie mi se pare scandalos de exagerata aceasta declaratie, pana la urma este problema lor interna avand in vedere cine sunt autorii atentatelor). Rusia iese din izolare, America cu imbecilul lor de presedinte este izolata (Obama a facut presiuni asupra CIA sa dea declaratii mai roz asuprra ISIS astfel incat sa ii justifice neimplicarea in Siria - cititi presa americana).

  Tot Rusia a accelerat valul migrator din toamna aceasta; nu este chiar atat de complicat. I-a avut complici pe Erdogan (sa le dea drumul din lagare) si Merkel (sa faca acea mica declaratie, neretrasa nici pana azi ca refugiatii sunt bineveniti). Merkel nu e de stanga, dar revedeti biografia ei si nu uitati ca in acest an, cand Europa incearca sa devina independenta energetic de Rusia, Germania si-a dublat dependenta printr-o noua conducta NorthStream.

  Astfel, Europa este paralizata cu problema uriasa a migrantilor in prag de iarna (pe langa indecizia politica, etc), NATO este divizat, rolul Americii redus.

  Suntem pierduti daca nemernicii astia mai raman la varful politicii, Obama, Merkel, Hollande.
 • +1 (3 voturi)    
  le vor da Rusilor si navele Mistral (Joi, 19 noiembrie 2015, 8:39)

  verdeata [anonim]

  acum Holllande are scuza ca sunt aliati.
  Vai de noi si de Ucraina.
  • +2 (2 voturi)    
   vai de noi? (Joi, 19 noiembrie 2015, 10:44)

   freestyle [utilizator] i-a raspuns lui verdeata

   de ce? suntem in NATO.
   cat despre Ucraina... de ce sa ma doara capul? ucrainienii ar face bine sa retrocedeze ce nu le apartine. asa ar arata ca sunt demni de respect. pentru ca la urma urmei tot un fel de rusi sunt si ei.
 • +3 (5 voturi)    
  efectul DORIT si LOGIC (Joi, 19 noiembrie 2015, 8:40)

  Diogene [anonim]

  Franta mananca ce nu trebuie. Face jocul Rusiei din disperare ca e din ce in ce mai neimportanta. O sa si-o ia in bot big time.
 • 0 (2 voturi)    
  Jumi juma.. (Joi, 19 noiembrie 2015, 9:53)

  ovi780 [utilizator]

  Jumate cu rusii si jumate cu americanii! Cui dam limbi? Eu zic sa ne lingem ranile noastre..
 • +1 (1 vot)    
  Subestimare puterii Americane este calculata (Joi, 19 noiembrie 2015, 20:55)

  Dan Byron Charles [anonim]

  Cine subestimeaza putera militara a SUA, este sortit diparitiei de pe suprafata acestei planete.
  Ucraina va fi memebra in NATO, 45 de milioane
  inarmatii de americani si cu prezenta permanenta NATO, iar Rusia in Crimea cu 750 000 de asistati sociali, fara economie si viitor. Alo, Ganditi realistic.
  Franta , America si NATO sunt unite si vor sta unite impotriva " Asasinului,criminalului communist, KGB -ist ,DICTATOR, Putin.
  Rusia de la un capat la altul este o mizerie, una din
  cele mai sarace populatii din lume.
  Turcia are o flota militara mai puternica decat rusi, si nu mai vorbim de economia Turceasca.
  So lati-o cu rusi dragi comunisti, Rusia nu are decat cultura propagandei lui Putin, impusa in principiul Stalin, nu esti cu mine te otravesc, sau te impusc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by