Politia belgiana ii interogase inaintea atentatelor pe cei doi frati Abdeslam, dintre care unul s-a detonat vineri in Paris si celalalt este in continuare cautat, dar "nu aratau niciun semn al unei posibile amenintari", a anuntat miercuri parchetul federal, citat de AFP.

Brahim Abdeslam, 31 de ani, este unul dintre kamikazele din atentatele de vineri. El s-a detonat in fata unui bar din estul Parisului. Acesta a "incercat sa mearga in Siria dar nu a reusit sa ajunga decat pana in Turcia", a precizat purtatorul de cuvant al parchetului, Eric Van Der Sypt.

"A fost interogat la revenire, la fel ca si fratele sau", a adaugat Van Der Sypt, vorbind de Salah Adbeslam, 26 de ani, banuit ca a participat si la atentate si care este cautat de politia europeana. Acesta nu a precizat datele la care au avut loc interogatoriile.

"Stiam ca erau radicalizati si ca ar fi putut sa mearga in Siria (dar) nu aratau semnele unei posibile amenintari. Chiar daca i-am fi semnalat Frantei, ma indoiesc ca ar fi putut sa ii aresteze", a continuat magistratul, confirmand astfel ca cei doi nu fusesera semnalati serviciilor franceze de informatii.

Brahim nu a fost urmarit la intoarcerea din Turcia deoarece "nu aveam dovezi ca participa la activitatile unui grup terorist", a incercat sa explice purtatorul de cuvant al parchetului.

Salah Abdeslam, cunoscut pentru furt si trafic de droguri, era citat intr-un dosar de jaf impreuna cu un jihadist belgian notoriu, Abdelhamid Abaaoud, suspectat ca ar fi unul dintre creierele atenatelor de la Paris.

Raidul de la Seint-Denis, de miercuri dimineata, in care au fost arestate sapte persoane si alte doua ucise, viza capturarea lui Abdelhamid Abaaoud.

Politia olandeza a anuntat tot miercuri ca Salah Abdeslam a fost arestat in februarie in Olanda, la un control rutier de rutina, pentru posesie de canabis. Acesta aparea si in arhivele unui control rutier in septembrie, in vestul Austriei, in timp ce incerca sa treaca venind din Germania.