Portavionul Charles de Gaulle, cu 26 de avioane de vanatoare a bord, a plecat miercuri din portul militar Toulon (sud-estul Frantei) catre zona estica a Marii Mediterane pentru a participa la lupta impotriva grupului terorist Stat Islamic, transmite AFP.

Portavionul Charles de GaulleFoto: Defense.gouv.fr

Dupa atacurile mortale de vineri, presedintele francez Francois Hollande "a decis sa angajeze" portavionul "in Mediterana de Est, inainte de a-l trimite, daca este cazul, in Golful Persic", a declarat amiralul Rene-Jean Cerignola din Fortele Navale franceze, inainte de plecarea portvionul.

Portavionul Charles de Gaulle are la bord cu 26 de avioane de vanatoare - 18 Rafale si 8 Super-Etandard.

"In zilele urmatoare, odata cu sosirea in zona a avioanelor de vanatoare de pe portavion, se va tripla capacitatea actuala de actiune a Frantei", a subliniat amiralul Crignola, care se afla la comanda intregii Task Force 476, care cuprinde, in afara de Charles de Gaulle, mai multe nave straine, inclusiv o fregata britanica si o alta belgiana, Leopold I.

"Pe 13 noiembrie 2015, Franta a fost atacata pe teritoriul sau de catre Daech, care a comis atacuri teroriste simultane in Paris si suburbiile sale provocand peste o suta de victime. Pe 16 noiembrie, presedintele Republicii a anuntat in fata Congresului intensificarea operatiunilor militare impotriva Daesch, in special in Siria", a aratat Crignola.

Aceasta este a treia misiune a portavionul francez in aceasta zona in ultimii doi ani.