Presedintele ceh, Milos Zeman, a participat marti la o manifestatie impotriva imigratiei si a islamului, organizata la Praga de o miscare xenofoba cu ocazia implinirii a 26 de ani de la pasnica "Revolutie de catifea" care, in 1989, a maturat regimul comunist, noteaza AFP, citat de Agerpres.

repartizare a migrantilor intre tarile Uniunii Europene.

"Nu suntem plastilina, vrem sa gandim independent", a mai afirmat seful statului ceh, cunoscut pentru discursul sau antiimigratie, in fata a circa 2.000 de manifestanti.

In opinia sa, cei care se opun islamului si migrantilor nu trebuie "etichetati" islamofobi, fascisti sau rasisti.

Aproximativ 70% dintre cehi se opun primirii de migranti in tara lor, potrivit diferitelor sondaje.

Manifestantii au purtat pancarte pe care cancelarul german, Angela Merkel, aparea in spatele gratiilor din cauza politicii sale de deschidere fata de migranti.

Potrivit autoritatilor de la Praga, migrantii care ajung in Republica Ceha fara sa fi cerut azil trebuie trimisi in prima tara gazda, conform Regulamentului de la Dublin.

"Nu vreau ca evenimentele care s-au petrecut vineri la Paris sa se repete aici. Iar politica lui Frau Merkel acolo duce", a declarat o participanta la manifestatie, Martina Hrabetova.

"Vreau sa traiesc in continuare cum am trait pana acum, vreau sa ma plimb linistita pe strada, vreau ca fata mea sa poata petrece cu prietenii vinerea intr-un restaurant si sa ajunga acasa teafara", a adaugat ea.

Manifestatia a avut loc in cartierul Albertov din Praga, scena la 17 noiembrie 1989 a unui miting studentesc contra regimului totalitar la putere. Reprimat de politie, a starnit ulterior proteste masive care au dus la prabusirea regimului comunist.

Mai multe zeci de contramanifestanti au venit, de asemenea, in cartierul Albertov, pentru a-si exprima dezacordul cu politica lui Milos Zeman.

"Ne este rusine cu presedintele nostru", a afirmat una dintre manifestante, Barbora Jirsova, angajata a Universitatii Caroline din Praga. Ea l-a acuzat pe seful statului ca "divide poporul si seamana ura", dupa cum se putea citi pe pancarta sa.

Alte manifestatii pentru sau contra refugiatilor au fost organizate marti pe tot teritoriul Republicii Cehe.

La randul sau, seful guvernului ceh de stanga, Bohuslav Sobotka, a preferat sa le multumeasca voluntarilor care vin in ajutorul refugiatilor.

"Furia noastra trebuie sa se intoarca impotriva islamistilor radicali, nu a refugiatilor care adeseori scapa violentei religioase sau etnice raspandite de fanatici ai mortii", a declarat premierul ceh.