Ancheta privind atentatele soldate cu 129 de morti, vineri, la Paris, inregistreaza primele progrese: cinci dintre kamikaze au fost identificati, zece rude ale acestora sunt retinute iar operatiuni de mare amploare ale politiei au loc in Franta si Belgia, scrie AFP. Ce se stie pana acum despre identitatea atacatorilor.

Abdelhamid AbaoudFoto: Captura YouTube

CINE SUNT CEI CINCI KAMIKAZE IDENTIFICATI?

Trei barbati s-au detonat in apropiere de Stade de France, in nordul Parisului, in timpul meciului de fotbal Franta - Germania. Printre ei, Bilal Hadfi, un francez de 20 de ani care locuia in Belgia. Un pasaport sirian cu numele Ahmad Al Mohammad, 25 de ani, a fost gasit in apropiere de cadavrul unul alt kamikaze.

Raman mai multe semne de intrebare legate de acest atentat: de ce a fost comis intr-o zona aproape pustie a stadionului, si nu la iesirea spectatorilor dupa meci, cand ar fi putut avea loc un carnagiu?.

Trei alti jihadisti au murit in atacul de la sala pariziana de concerte Bataclan. Printre ele, Samy Amimour, 28 de ani, originar din regiunea pariziana. Plecat in Siria in urma cu doi ani, era vizat de un mandat international de arestare. Cum a putut el sa revina in Franta fara sa trezeasca suspiciuni? Trei rude ale sale sunt retinute de politie.

Un al membru al comandoului de la Bataclan, un francez de 29 de ani, Omar Ismail Mostefai, a fost identificat. Sapte rude ale sale sunt retinute.

In ceea ce priveste a treia echipa, care a deschis focul in estul Parisului, Brahim Abdeslam, 31 de ani, un francez cu resedinta in Belgia, s-a detonat intr-un restaurant in apropiere de Piata Republicii, departe insa si aici de o multime de oameni, ranind grav o persoana.

In noaptea de duminica spre luni, zeci de perchezitii au avut loc in diferite locuri ale Frantei.

ATACURI PLANUITE IN BELGIA?

Brahim Abdeslam este unul dintre cei trei frati care au resedinta in Belgia si care se afla in vizorul anchetatorilor. Mohamed Abdeslam, initial retinut, a fost eliberat. Salah Abdeslam, 26 de ani, este vizat de un mandat international de arestare si nu a putut fi retinut in ciuda unei importante operatiuni a politiei belgiene, luni, la Molenbeek. Ancheta se concentreaza pe aceasta localitate bruxelleza considerata o placa turnanta a jihadistilor din Europa. Doua persoane sunt in continuare retinute in Belgia.

CONEXIUNEA SIRIANA

Jihadistii plecati in Siria sunt, din 2012, principala temere a serviciilor antiteroriste. Franta si Belgia sunt cele mai vizate tari europene.

Samy Amimour fusese in Siria. Omar Mostefai, in atentia politiei dupa radicalizarea sa, in 2010, a fost in Siria, cel mai probabil, in doua randuri, in 2013 si 2014. Aceeasi suspiciune este legata de Bilal Hadfi, potrivit unei surse apropiate anchetei. Au revenit ei cu instructiuni?

Autenticitatea pasaportului sirian gasit in apropiere de un kamikaze ramane sa fie verificata. Singura certitudine - acest barbat a fost controlat de autoritatile grecesti la inceputul lui cotombrie, potrivit amprentelor digitale. Urma sa a fost pierduta in Croatia.

A FOST IDENTIFICAT CREIERUL ATENTATELOR?

In centrul anchetei se afla Abdelhamid Abaoud, un belgian in varsta de 28 de ani, considerat creierul atenatelor dejucate in ianuarie la Verviers, in Belgia. "Este o ipoteza serioasa", a confirmat o sursa apropiata anchetei.

Banuit ca este un membru foarte activ al gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria, acesta a locuit la Molenbeek, unde a fost in contact cu cel putin unul dintre fratoo Abdeslam.

SUNT COMPLICI?

Autorii atacului beneficiau de arme, dintre care trei kalashnikoave au fost descoperite alaturi de cinci incarcatoare pline si 11 goale intr-un Seat in regiunea pariziana.

Cineva a confectionat centurile de explozibil. Figureaza el printre morti? Mai mult experti se indoiesc de acest aspect.

CUM AU COOPERAT SERVICIILE SECRETE EUROPENE?

Este fara indoiala unul dintre marile puncte slabe ale antiterorismului european si pare ca a fost bine identificat de SI, care a cerut recent militantilor sai sa atace tari vecine celei in care se afla, unde sunt mai putin susceptibili sa fie identificati.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, Salah Abdeslam si Bilal Hadfi erau in atentia belgienilor. De ce nu au fost avertizati francezii? Aceleasi intrebari se pun acum in ceea ce priveste revenirea din Siria a lui Amimour.