Fosta mana dreapta a ex-presedintelui francez Nicolas Sarkozy, Claude Gueant, a fost condamnat vineri pentru complicitate la deturnare de fonduri la doi ani de inchisoare cu suspendare, 75.000 de euro amenda si cinci ani de interzicere a executarii oricarei functii publice, scrie AFP.

Claude GueantFoto: Agerpres

Claude Gueant, care a fost director de cabinet al lui Nicolas Sarkozy atunci cand acesta era ministru de Interne, inainte de alegerea sa, in 2007, era anchetat alaturi de alte patru persoane sub acuzatia ca si-ar fi atribuit prime din bugetul destinat anchetelor efectuate de politie.

Dupa aceste fapte, petrecute in anii 2002 - 2004, Gueant devine secretar general al presedintiei Republicii sub Nicolas Sarkozy, dupa alegerea presedintelui de dreapta, in 2007, si va fi numit ministru de Interne pentru perioada 2011 - 2012.

Tribunalul corectional l-a condamnat de asemenea la zece luni de inchisoare cu suspendare pe fostul director general al politiei nationale Michel Gaudin. Trei fosti membri ai cabinetului ministrului Nicolas Sarkozy au primit la randul lor pedepse de de 8 luni de inchisoare cu suspendare si amenzi.

Procedura vizeaza o suma globala de 210.000 euro (10.000 de euro pe luna) platita intre 2002 si 2004 de catre Michel Gaudin lui Claude Gueant, care a pastrat jumatate pentru el si a platit restul celor trei colaboratori ai sai.

Avocatii lui Claude Gueant au anuntat ca vor ataca in apel decizia.