Liderii europeni au convenit joi, in cadrul reuniunii de la Valletta, sa-l invite pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan la un summit la sfarsitul lui noiembrie sau inceputul lui decembrie, sa examineze mijloace de stopare a afluxului de migranti catre Uniunea Europeana, relateaza Reuters online citata de Mediafax.

UE este angajata intr-o "cursa contra cronometru" in vederea salvarii spatiului Schengen si pentru a implementa un control consolidat al fluxurilor migratorii la frontierele externe, a subliniat Donald Tusk, presedintele Uniunii.

Vicepresedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, care conduce in prezent negocierile cu Ankara, a propus ca summitul cu presedintele turc sa aiba loc pe 22 noiembrie, insa presedintele francez Francois Hollande a anuntat ca aceasta data nu convine. Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca nu s-a stabilit inca o data a acestui summit si a evocat posibilitatea ca acest el sa aiba loc la sfarsitul lui noiembrie sau inceputul lui decembrie.

"Este vorba despre un summit care sa demonstreze o cooperare foarte stransa intre noi si faptul ca impartasim in mod rezonabil provocarile rezultate din razboiul din Siria si situatii dificile din alte tari", a declarat Merkel. In opinia premierului grec Alexis Tsipras este clar ca salvarea UE trece prin Turcia. "Este evident ca singura sansa de a stopa acest aflux (migrator) este sa se ajunga la un acord cu Turcia", a declarat el.

Comisia Europeana a propus ca Turciei sa i se acorde o subventie de trei miliarde de euro in urmatorii doi ani, pentru a se ocupa de cele aproximativ doua milioane de refugiati sirieni care se afa pe teritoriul ei. Aproximativ o jumatate de miliard de euro urmeaza sa fie alocati de la bugetul UE, iar restul de catre cele 28 de state membre, in functie de bogatia lor nationala, potrivit unui proiect CE