Premierul portughez, Pedro Passos Coelho, demisionar, a lansat joi un apel la revizuirea Constitutiei pentru a permite organizarea de a alegeri legislative anticipate si a acuzat stanga ca doreste sa preia puterea comitand o "frauda", scrie AFP si Agerpres.

"Sunt pregatit sa imi aduc sprijinul la o revizuire exceptionala a Constitutiei care sa deschida calea dizolvarii parlamentului pentru ca poporul portughez sa isi poata alege guvernul", a declarat Pedro Passos Coelho.

"Daca cei care doresc sa guverneze in locul nostru nu vor sa ajunga la acest lucru cu ajutorul unei lovituri de stat sau fraude, ar trebui sa accepte revizuirea Constitutiei si sa permita organizarea de alegeri", a adaugat seful guvernului demisionar in fata simpatizantilor coalitiei sale de dreapta.

Potrivit Constitutiei Portugaliei, un parlament nou ales nu poate fi dizolvat decat la sase dupa dupa intrarea in functie. Ulterior, ar fi nevoie de doua luni suplimentare pentru a organiza alegeri anticipate care, conform legii in vigoare, nu s-ar putea tine inainte de sfarsitul lunii iunie 2016.

Provocarea lansata joi seara de Pedro Passos Coelho reflecta o crestere a tensiunii in dezbaterea politica din Portugalia, insa este putin probabil sa obtina castig de cauza, pentru ca revizuirea Constitutiei trebuie votata de o majoritate de doua treimi din deputati.

La putere din 2011, dreapta a castigat alegerile de la 4 octombrie, dar a pierdut majoritatea absoluta. Partidul Socialist, clasat pe locul al doilea, a provocat marti caderea guvernului condus de Passos Coleho dupa ce a parafat o alianta inedita cu stanga antiliberala.

Formarea unui guvern socialist, sustinut in parlament de Blocul de Stanga, apropiat radicalilor din Syriza la putere in Grecia, de Partidul Comunist si de Verzi, depinde insa de hotararea presedintelui tarii, Anibal Cavaco Silva, un conservator care la inceputul lui 2016 isi incheie al doilea si ultimul mandat.