Coalitia de guvernare de la Berlin se confrunta cu noi probleme joi, social-democratii reactionand la afirmatiile facute in urma cu o zi de ministrul conservator al Finantelor, Wolfgang Schauble, care a comparat afluxul de refugiati din Germania cu o "avalansa" care ar fi putut fi declansata de un "schior neglijent", scrie AFP.

W. SchaubleFoto: Wikipedia

"Oamenii in pericol nu sunt o catastrofa naturala. Trebuie sa dezbatem calm problema refugiatilor si sa evitam sa aruncam paie pe foc", a replicat ministrul social-democrat al Justitiei, Heiko Maas, pe contul sau de Twitter.

Ministrul economiei, vicecancelar si sef al SPD, Sigmar Gabriel, a respins folosirea acestui termen: "Nu as alege o astfel de comparatie".

Miercuri seara, fidel reputatiei sale, ministrul Finantelor s-a lansat intr-o lunga metafora prin care a asimilat afluxul de refugiati din Germania, care se apropie de un milion de solicitanti, in 2015, cu o "avalansa".

"Se poate declansa o avalansa atunci cand un schior neglijent se lanseaza pe o panta si deplaseaza putina zapada", a spus Schauble, in varsta de 73 de ani, un obisnuit al unor astfel de iesiri enigmatice, in fata a 200 de oameni.

"Nu stiu daca ne aflam in stadiul in care avalansa a atins valea sau este inca in treimea superioara a pantei", a continuat ministrul.

Potrivit lui Schauble, "daca suntem in treimea superioara a pantei, atunci imaginea evoca o provocare serioasa. Noi, germanii, nu putem ajunge la capat singuri".

Site-ul revistei Der Spiegel a calificat aceasta iesire drept un "derapaj", intrebandu-se daca expresia "schior neglijabil" nu o vizeaza pe Angela Merkel, din ce in ce mai contestata in tabara sa conservatoare pentru politica portilor deschise in fata refugiatilor.

"Astfel, Schauble mineaza din nou autoritatea lui Merkel. Fie vrea sa faca astfel incat sa modifice tinta politicii sale privind refugiatii. Fie ii vrea postul. Desigur, va dezminti ambele variante", scrie revista, reamintindu-i lui Schauble ca Angela Merkel, schior de fond, este putin susceptibila sa ase aventureze pe o panta rapida.