Noi teste ADN, efectuate la solicitarea Bisericii ortodoxe ruse, au confirmat autenticitatea ramasitelor pamantesti ale ultimului tar al Rusiei, Nicolae al II-lea, a anuntat miercuri Comitetul de ancheta rus intr-un comunicat citat de AFP.

Portretul oficial al familiei imperiale Romanov in 1913Foto: Wikipedia - Boasson and Eggler St. Petersburg Nevsky 24

Ramasitele tarului Nicolae al II-lea si ale sotiei sale, Alexandra, inhumate la Sankt-Petersburg, fosta capitala imperiala, au "fost deshumate cu prilejul redeschiderii anchetei asupra imprejurarilor mortii familiei imperiale", a informat comitetul de ancheta, care s-a ocupat de exhumare.

Esantioane de ADN au fost prelevate din maxilarul inferior al lui Nicolae al II-lea si al sotiei sale, Alexandra, precum si din vertebra cervicala a ultimului tar rus, a informat comitetul.

Analiza esantioanelor de ADN ale tarului a aratat ca acestea "coincid cu cele prelevate de pe (ultima) camasa a lui Nicolae al II-lea, cu urme de sange" dupa executarea familiei imperiale, se arata in comunicat.

"Aceste teste confirma o data in plus autenticitatea" ramasitelor.

Cu toate acestea "analizarea lor va continua", adauga comitetul. Specialistii urmeaza sa realizeze expertize genetice suplimentare pentru a compara ramasitele lui Nicolae al II-lea cu cele ale tatalui sau, tarul Alexandru al III-lea, ingropat si el la Sankt-Petersburg, pentru "a ajunge la o concluzie definitiva".

Ancheta asupra imprejurarilor asasinarii lui Nicolae al II-lea si a familiei sale a fost redeschisa in luna septembrie la solicitarea Bisericii ortodoxe ruse care si-a exprimat multa vreme indoiala asupra autenticitatii osemintelor considerate a fi cele ale Romanovilor.

"Biserica va examina toate informatiile disponibile si va lua o decizie in timp util", a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vsevolod Tchapline, pentru Interfax.

"Examinarile nu sunt inca finalizate. Asteptam rezultatele tuturor testelor si vom asculta opiniile tuturor expertilor", a aratat, la randul sau, Guerman Loukianov, avocatul familiei Romanov.

Inceputa in 1993, ancheta a fost inchisa in 2009 din cauza lipsei de progrese semnificative. Decizia a fost apreciata ca ilegala in 2010 de un tribunal rus.

Presupusele ramasite ale tareviciului Alexei si ale surorii sale, Maria, au fost descoperite in 2007 in apropierea locului unde a fost executata familia imperiala in noaptea de 16 spre 17 iulie 1918, din ordinul bolsevicilor, ajunsi la putere in urma revolutiei din octombrie 1917.

Ramasitele celorlalti membri ai familiei Romanov, printre care cele ale tarului Nicolae al II-lea si ale tarinei Alexandra Feodorovna, scoase dintr-o groapa comuna din Ekaterinburg in 1991, au fost identificate oficial in 1998 de guvernul rus.

Unele au fost deja inhumate cu mare fast la Sankt-Petersburg, toti membrii familiei asasinate fiind canonizati martiri de Biserica ortodoxa.