Fortele kurde irakiene, sustinute de aviatia coalitiei internationale, au lansat joi o ofensiva impotriva gruparii Statul Islamic (SI) pentru a prelua Sinjar, o localitate situata pe axa strategica a jihadistilor care leaga Irakul de Siria, scrie AFP.

Taierea acestei axe, care permite SI transportul de oameni si materiale intre cele doua tari vecine, ar constitui o lovitura majora adusa jihadistilor.

Cucerirea Sinjarului, unde SI a comis nenumarate atrocitati impotriva populatiei yazidi, kurdofoni, ar reprezenta si i victorie importanta din punct de vedere simbolic.

"Atacul a inceput la ora 07,00 dimineata si luptatorii peshmergas au avansat pe mai multe axe pentru a elibera centrului districtului Sinjar", a declarat generalul Ezzedine Saadun.

Coloane de fum se ridicau spre cer dupa bombardamentele fortelor kurde si loviturile aeriene ale coalitiei conduse de SUA impotriva pozitiilor jihadiste din Sinjar.

Consiliul de securitate al regiunii autonome Kurdistan a precizat ca pana la 7.500 de luptatori kurzi vor lua parte la operatiunea care vizeaza cucerirea Sinjarului.

Sinjar, situat la circa 50 km de granita siriana si nu departe de Kurdistanul irakian, se afla pe drumul strategic care leaga Mosul (nord), fieful jihadistilor din Irak, si teritoriile controlate de SI in Siria.

Aceasta operatiune vine in momentul in care SI este sub presiune in Siria, unde Rusia a lansat raiduri de sustinere pentru presedintele Bashar al-Assad.

In timpul ofensivei din august 2014 asupra Sinjar, SI a executat numerosi barbati yazidi, o comunitate considerata eretica, si a rapit sute de femei, vandute apoi ca sclave jihadistilor, potrivit Amnesty International. Asaltul a fost descris de ONU drept o "tentativa de genocid".

Zeci de mii de alti Yazidi s-au refugiat in muntii Sinjar, unde au ramas saptamani intregi fara apa si fara hrana.

Acest atac a fost unul dintre principalele argumente invocate de SUA pentru a trimite avioane sa bombardeze SI in Irak.