Autoritatile din penitenciarul norvegian in care este inchis Anders Breivik au fost de acord sa relaxeze masurile de izolare a ucigasului in serie, care a luat viata a 77 de oameni, in urma cu patru ani, atat in Oslo, cat si pe insula Utoya. Relaxarea masurilor de incarcerare vine dupa ce un raport al Parlamentului a condamnat conditiile din inchisori, noteaza The Guardian.

Anders Behring BreivikFoto: Reuters

Ombudsman-ul norvegian, a carui functie este echivalenta cu cea a Avocatului poporului, a concluzionat, miercuri, intr-un raport al Palamentului ca izolarea lui Anders Breivik risca sa devina un tratament inuman.

Breivik, un extremist de dreapta, care a ucis 77 de oameni intr-un atac cu bomba in Oslo, completat de un masacru armat pe insula Utoya, este incarcerat intr-o unitate de inalta securitate a inchisorii Skien, avand un contact limitat cu lumea exterioara/

Extremistul in varsta de 36 de ani a descris conditiile din inchisoare ca fiind o tortursa si, din acest motiv, da in judecata statul norvegian. Breivik a amenintat in repetate randuri ca va intra in greva foamei.

"Regimul de incarcerare din unitatea de inalta securitate impune conditii foart stricte asupra libertatii prizonerilor de a se misca si asupra posibilitatii de a lua contact cu alti oameni. Asta si faptul ca in realitate exista un numar foaret mic de prizonieri in unitatea de inalta securitate, inseamna ca regimul denota un nivel ridicat al riscului de tratament inuman", a sustinut Ombudsman-ul Norvegiei.