Serviciile secrete germane l-au spionat pe ministrul francez al Afacerilor Externe Laurent Fabius, afirma miercuri postul public german de radio Berlin-Brandenburg (rbb), care prezinta noi detalii in dosarul de spionaj care afecteaza de mai multe luni cancelaria germana, scrie AFP.

"Laurent Fabius a fost interceptat de BND", spionajul extern german, spune postul de radio, fara a preciza vreo sursa. Printre tintele BND mai sunt enumerate Curtea Internationala de Justitie de la Haga, UNICEF, Organizatia Mondiala a Sanatatii, FBI, postul de radio finantat de SUA Vocea Americii precum si "numeroase companii europene si americane, printre care societatea de armament Lockheed din Statele Unite".

Presa germana a aratat in ultimele luni ca serviciile externe germane au spionat tari aliate in beneficiul omologului sau american, NSA, dar si pentru sine.

BND a fost acuzat ca a interceptat pentru NSA responsabili francezi ai ministerului francez de Externe, ai presedintiei Frantei si ai Comisiei Europene.

Postul de radio berlinez evoca o lista de 900 de pagini de numere de telefon, adrese de email, adrese IP folosite de BND si la care au avut acces deputati germani membri ai comisiei de ancheta insarcinate cu operatiunile de supraveghere.

In toamna lui 2013, informatii legate de interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel au provocat puternice tensiuni intre Berlin si Washington.