NATO se arata ingrijorata de situatia complicata in care se afla Republica Moldova si indeamna Chisinaul sa-si intensifice eforturile pentru a depasirea crizei politice si formarea unei majoritati parlamentare pro-europene, informeazaRadio Chisinau.

In acelasi timp, reprezentantii tarilor membre ale Organizatiei Atlanticului de Nord, reuniti la Chisinau in cadrul celei de-a 90-a editii a seminarului "Rose-Roth" al Adunarii Parlamentare NATO, si-au reiterat sustinerea in reformarea sectorul de aparare al Republicii Moldova, securitatea sectorului energetic dar si cel a sistemului financiar-bancar.

Vicepresedintele NATO, Paolo Alli, a declarat ca Alianta priveste cu ingrijorare evenimentele care au loc in Republica Moldova si mizeaza pe capabilitatea oficialitatilor de la Chisinau de a depasi criza politica si de a crea o majoritate clara pro-europeana. Paolo Alli a mentionat ca Moldova poate miza si in continuare pe asistenta NATO, insa Chisinaul va trebui sa implementeze reforme in asa domenii ca combaterea coruptiei sau cel al justitiei.

Reprezentantul Romaniei, Mihai Tararache, sustine ca in prezent exista un interes sincer din partea NATO in cooperarea sa cu Republica Moldova in sectorul aparare al tarii, dar si cel energetic si economic.

"Acum este foarte important ca in Republica Moldova sa fie instaurata stabilitatea, ca viitoarea Alianta sa fie una pro-europeana. Un Guvern stabil la Chisinau e absolut necesar. Astazi exista un interes sporit din partea NATO de a colabora cu Republica Moldova. Aceasta circumstanta trebuie pastrata. Romania sprijina relatia Moldovei cu NATO, mai mult am propus si dorim deschiderea unui birou NATO la Chisinau", a declarat Mihai Tararache, potrivit Radio Chisinau.

Republica Moldova este membru asociat al Adunarii Parlamentare a NATO din noiembrie 1994.