Germania ii va trimite pe refugiatii sirieni inapoi in tarile in care s-au inregistrat pentru prima data la intrarea pe teritoriul UE. Cultura "Willkommen" a durat mai putin de 3 luni, scrie Euractiv.ro.

Berlinul va aplica din nou Acordul de la Dublin in cazul sirienilor care solicita azil in Germania. Asta inseamna ca refugiatii sirieni care ajung in Germania vor fi returnati in tara prin care au intrat pe teritoriul UE si s-au inregistrat, relateaza Zeit Online.

In august, Berlinul a decis sa suspende Acordul de la Dublin pentru refugiatii sirieni. Acest lucru a permis refugiatilor sirieni sa ramana in Germania si sa nu fie trimisi in tarile care au fost punct de intrare in UE, asa cum prevede acest regulament.

"In prezent, Germania aplica Regulamentul de la Dublin pentru toate tarile de origine si pentru toate statele membre, cu exceptia Greciei", a confimat, marti, Ministerul german de Interne, pentru presa germana. Mai mult, in declaratia MAI german se arata ca Acordul de la Dublin se aplica si refugiatilor sirieni incepand cu data de 21 octombrie.

Zeit Online noteaza ca returnarea va fi dificila pe termen scurt, deoarece putini refugiati care au intrat in ultimul timp in Germania s-au inregistrat anterior in alt stat al Uniunii Europene.

Anuntul MAI german are toate datele pentru a provoca noi dispute in cadrul coalitiei de guvernare. SPD a fost surprins de acest anunt, care a venit chiar in timpul unei reuniuni a fractiunii parlamentare. Initial, purtatoarea de cuvant a liderului social-democrat Sigmar Gabriel si o purtatoare de cuvant a guvernului au refuzat sa comenteze. Alti participanti la sedinta fractiunii SPD au recunoscut insa ca au fost luati prin surprindere, inclusiv Frank-Jurgen Weise, seful Oficiului pentru Migratie si Refugiati, institutia care gestioneaza procedurile de azil.

Ulterior, un purtator de cuvant al Oficiului a negat afirmatiile participantilor la reuniune, afirmand ca Weise a fost informat cu privire la aplicarea Acordului de la Dublin pentru solicitantii de azil din Siria.

Burkhard Lischka (SPD) a declarat pentru publicatia citata ca a luat masa cu ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, caruia i-a solicitat o mai buna comunicare pe criza refugiatilor ."Din nou am aflat din presa¬, a spus Lischka.

Citeste restul articolului pe Euractiv.ro