Polonia este pregatita sa dea Rusia in judecata, denuntand tergiversari in ancheta cu privire la tragedia aviatica de la Smolensk, in aprilie 2010, cand a murit Lech Kaczynski, presedintele polonez de la acea vreme, a averizat ministrul desemnat de Externe, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Tragedie poloneza: Presedintele Lech Kaczynski, mort in accident aviaticFoto: Colaj foto

Varsovia cere de mult timp Moscovei sa-i predea epava aeronavei prezidentiale a lui Kaczynski, care s-a prabusit in Rusia, dar fara rezultat pana in prezent.

"Daca Rusia refuza sa coopereze, vom deschide un caz in tribunalele internationale", a declarat Witold Waszczykowski marti pentru postul de stiri TVN24.

"Vom deschide un caz la Strasbourg pentru tergiversari in ancheta, vom cere tribunalelor de arbitraj restituirea acestei proprietati poloneze", a spus el, adaugand ca "nu avem nevoie sa incepem un razboi in acest caz".

Waszczykowski se referea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. "Este clar ca Rusia se foloseste de epava in scopuri politice si, de aceea, noi trebuie sa raspundem in mod politic", a apreciat el.

Viitorul premier Beata Szydlo l-a nominalizat luni pe Waszczykowski in cadrul Cabinetului ei, alcatuit din membri ai Partidului Lege si Justitie (PiS).

Liderul PiS Jaroslaw Kaczynski - fratele geaman al lui Lech - a declarat luni, intr-o conferinta de presa comuna cu Szydlo, ca prabusirea avionului prezidential polonez, in aprilie 2010, "necesita o ancheta onesta din partea administratiei justitiei si ca Biroul procurorului sa functioneze normal".

Kaczynski a insistat asupra faptului ca prabusirea nu a fost un accident, in pofida faptului ca anchetatori rusi si polonezi au stabilit o eroare de pilotaj si conditii meteorologice nefavorabile drept principalele cauze.

Vicepresedintele PiS Antoni Macierewicz, desemnat ministru al Apararii, acuza la randul sau Rusia, in mod public, ca a jucat un rol in prabusirea avionului prezidential polonez.