Militarii rusi si americani discuta "de doua ori pe zi" pentru a face schimb de informatii asupra operatiunilor lor aeriene respective in Siria, a explicat marti la Washington un general din US Air Force, informeaza AFP si Agerpres.

Comandamentul american responsabil pentru operatiunile in Siria "discuta de doua ori pe zi" cu omologul sau rus, a explicat generalul Herbert "Hawk" Carlisle, unul dintre principalii responsabili ai US Air Force, in timpul unei intalniri cu jurnalistii. "Exista o linie directa intre cele doua comandamente", a adaugat el.

"Toata lumea este interesata de siguranta zborurilor. Nimeni nu vrea o situatie periculoasa sau interpretare gresita", a spus el.

Insa rusii si americanii nu vor sa isi anunte planul zilnic de operatiuni, a adaugat el.

Potrivit generalului Carlisle, sosirea a sase avioane F-15 C vineri la baza aeriana Incirlik din Turcia va contribui la imbunatatirea in continuare a monitorizarii spatiului aerian sirian de catre americani.

Aceste avioane specializate in lupta aer-aer au un "radar fantastic" ce va putea ajuta avioanele coalitiei "sa pastreze o distanta suficienta" de avioanele rusesti si siriene, a precizat el.

La 20 octombrie, la trei saptamani dupa inceputul bombardamentelor Rusiei in Siria, Moscova si Washingtonul au semnat un protocol de acord pentru a evita incidentele aeriene intre avioanele lor respective.

In ciuda schimbului zilnic de informatii asupra zborurilor in curs, Washingtonul subliniaza ca nu exista nicio cooperare cu Rusia, aminteste France Presse.