Fostul cancelar german Helmut Schmidt a decedat marti, la varsta de 96 de ani, a anuntat medicul sau, Heiner Greten, citat de agentia DPA.

Agentia France Presse prezinta, pe de alta parte, principalele reactii internationale la moartea fostului cancelar social-democrat german:

Valery Giscard d'Estaing, fost presedinte francez, al carui mandat de sapte ani (1974-1981) a coincis cu epoca Schmidt (1974-1982):

"A fost cel mai bun cancelar pe care Germania l-a cunoscut de la Konrad Adenauer si a restaurat demnitatea externa a marii sale tari".

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene:

"Multumita lui si prieteniei sale cu presedintele francez Valery Giscard d'Estaing, relatiile franco-germane... au castigat in profunzime. Impreuna, ei au fondat sistemul monetar european si au deschis astfel calea spre euro".

"Helmut Schmidt spunea ca nu era un idealist european. Angajamentul sau pentru Europa demonstreaza ca acesta nu este un proiect pentru idealisti, ci pentru realistii europeni".

Angela Merkel, cancelar german:

"Helmut Schmidt a fost de asemenea un exemplu pentru mine, unul dintre cei ale caror sfaturi si judecata sunt importante pentru mine", a declarat cancelarul, salutand "autoritatea naturala" si "simtul datoriei" de care a dat dovada Helmut Schmidt.

Francois Hollande, presedinte francez:

Acest "mare european a pregatit lucrurile facute apoi de Francois Mitterrand si Helmut Kohl" pentru a consolida integrarea europeana.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European:

Schulz a salutat "marea clarviziune" a acestui "mare european militant". "El a pus bazele euro si Uniunii economice si monetare" cu Valery Giscard d'Estaing.

Ronald Lauder, presedintele Congresului Mondial Evreiesc:

"Dupa ce a avut experienta ororilor nazismului si celui de-Al Doilea Razboi Mondial ca soldat, el a devenit un avocat al pacii si stabilitatii". "Helmut Schmidt a fost primul german care a fost onorat de Congresul Mondial Evreiesc", a declarat Lauder.

Jacques Delors, fost presedinte al Comisiei Europene:

"Ceea ce il caracteriza cel mai mult pe Helmut Schmidt a fost viziunea sa lucida a viitorului si mintea ascutita. Multumita sensului sau critic si pragmatismului optimist, el a putut sa faca sa avanseze integrarea continentului nostru".

Consiliului Europei, secretarul general Thorbjorn Jagland:

El "combina cele mai bune calitati ale unui adevarat patriot si ale unui internationalist convins". El stia cum "sa ghideze tara sa" prin provocarile care au constituit confruntarea Est-Vest si terorismul intern al extremei-stangi.

sursa: Agerpres