Medicul britanic Sarah Pape, specialista in arsuri care s-a ocupat pe parcursul saptamanii trecute de ranitii in urma incendiului de la Colectiv, a descris situatia din Bucuresti, la intoarcerea sa acasa. "Victimele au primit ingrijire de inalta calitate in regim de terapie intensiva in spitalele din Romania. Paturile din saloanele pentru arsi erau pline, erau pacienti repartizati pe alte sectii chirurgicale. Medicii s-au comportat excelent, dar erau foarte obositi". Ea spune, citata de Chronicle Live, ca in urma acestui dezastru "avem nevoie sa ne gandim la o strategie europeana de reactie, daca o tragedie de asemenea proportii s-ar petrece din nou, in viitor".

Dr. Sarah PapeFoto: Agerpres

"Daca un dezastru cu multi arsi, de o asemenea magnitudine, s-ar petrece la Newcastle sau in orice alt oras din Marea Britanie sau din alte parti ale Europei, cred ca si noi ar trebui sa organizam o reactie internationala", a afirmat Sarah Pape, potrivit sursei citate.

Aceasta scrie ca spitalul de arsi Royal Victoria Infirmary (RVI) din Newcastle participa la operatiunile internationale de salvare a victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Bucuresti, prin tratarea a doua persoane.

Cei doi barbati au ajuns in Anglia cu o aeronava NATO si in prezent se afla la sectia de terapie intensiva a spitalului. Ei vor suferi cate o interventie chirurgicala in aceasta saptamana, inainte de a intra in programul de reabilitare fizica si psihologica.

Dr. Sarah Pape, specialist principal la RVI, a jucat un rol esential in coordonarea eforturilor de salvare, zburand in Romania pentru a evalua situatia arsurilor pacientilor. Noua dintre acestia au ajuns in Marea Britanie.

"Cand am auzit de incendiul de la Bucuresti am fost ingrozit de numarul mare de victime si m-am intrebat cum poate face fata un singur oras unei asemenea catastrofe. Am decis imediat sa calatoresc in Romania. In trei ore am fost acolo. Cateva zile la rand am evaluat mai multi pacienti si i-am sfatuit pe chirurgii romani cu privire la interventiile chirurgicale", a declarat Dr. Sarah Pape.

Din lista scurta cu 20 de pacienti, Dr. Pape a selectat 12 care au fost apti sa calatoreasca in Marea Britanie, Norvegia si Finlanda.

Avionul NATO C17 a ajuns in Marea Britanie luni dimineata, iar pacientii au fost transportati catre spitalele din Newcastle, Chelmsford, Swansea, Bristol, Liverpool, Manchester si Birmingham.