Rusia a adoptat o lege care ii permite sa confiste active ale altor state aflate pe teritoriul sau, ca raspuns la activele rusesti confiscate in mai multe tari in cadrul dosarului Iukos, scrie AFP.

"Imunitatea juridica a unui stat strain si a activelor sale poate fi restransa pe principiul reciprocitatii, daca se stabileste ca imunitatea Federatiei Ruse si a activelor sale a fost restransa in aceste tari", potrivit acestei legi, publicate joi in Monitorul Oficial, Rosiskaia Gazeta, si care va intra in vigoare la 1 ianuarie.

Aceasta ridicare a imunitatii unui stat extern este "fara apel" si poate interveni "la orice moment al procedurii" inghetarii activelor rusesti intr-o tara, dar nu permite Moscovei sa confiste active ale sefilor de stat, ambasade, nave de razboi sau avioane.

Legea a fost votata in 23 octombrie de deputatii Dumei, ca raspuns la inghetarea unor active ale statului rusesc in mai multe tari europene.

Aceste actiuni au venit dupa decizia din 2014 a Curtii de Arbitraj de la Haga care obliga Moscova sa plateasca actionarilor companiei petroliere Iukos o despagubire de 50 de miliarde de dolari, o suma record.

Curtea a decis ca statul rus a orchestrat in 2004 dezmembrarea fostului numar unu al sectorului petrolier din Rusia, din motive politice: Iukos apartinea oligarhului si opozantului lui Vladimir Putin Mihail Hodorkovski.

Rusia a refuzat sa aplice decizia.

Mai multe active rusesti au fost deja inghetate: In Franta, conturile a circa 40 de banci au fost inghetate, precum si "opt sau noua cladiri", potrivit lui Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul care reprezinta fostul actionar majoritar al Iukos.

In Belgia, printre conturile rusesti inghetate figureaza cele ale ambasadei Rusiei si ale reprezentantilor permanenti ai Rusiei pe langa UE si NATO la Bruxelles. Astfel de proceduri sunt in curs si in Marea Britanie si Statele Unite, potrivit lui Osborne.