Turcia are in vedere lansarea "in urmatoarele zile" a unei ofensive militare impotriva organizatiei Statul Islamic (SI), suspectul numarul 1 in sangerosul atentant de la Ankara, luna trecuta, a afirmat seful diplomatiei turce, Feridun Sinirlioglu, citat de AFP.

"Avem planuri pentru a actinat militar impotriva lor in urmatoarele zile (...) veti vedea", a declarat Sinirlioglu.

Dupa luni de presiuni din partea aliatilor din NATO, Ankara a acceptat vara trecuta sa se alature coalitiei miliare impotriva SI condusa de SUA, ale carei avioane decoleaza de la baza aeriana din Incirlik (sudul Turciei).

Armata turca, angajata din vara intr-un "razboi impotriva terorismului", a ales pana in prezent sa se concentreze asupra rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

De la atentatul soldat cu 102 morti si peste 500 de raniti in fata garii centrale din Ankara, in 10 octombrie, politia turca si-a multiplicat arestarile in mediile jihadiste din Turcia.

Procuratura din Ankara sustine ca atacul, cel mai sangeros din istoria Turciei, a fost comandat de statul major al SI din Siria.

"Daech (acronimul in araba al SI) ameninta modul nostru de viata si securitatea noastra", a declarat Sinirlioglu, "trebuie sa facem cu totii front comun in fata acestui pericol".

"Chiar daca avansul Daech a fost ingradit gratie efortului international unde si noi suntem parte, amenintarea este departe de a fi disparut", a subliniat seful diplomatiei turce.

Sinirlioglu nu a precizat in ce tari ar putea avea loc aceste operatiuni militare.