Franta a decis in sfarsit sa permita homosexualilor sa doneze sange, incepand cu primavara anului 2016, impunand insa si o conditie care a scandalizat comunitatea LGBT: abstinenta un an de zile.

"Intr-o prima etapa, donarea de sange va fi permisa homosexualilor care nu au avut relatii sexuale cu alti barbati timp de 12 luni. Homosexualii vor putea dona plasma daca au o relatie stabila de patru luni sau daca nu au avut relatii sexuale in aceeasi perioada", a declarat ministrul Sanatatii, Marisol Touraine, citat de Slate.fr.

"Mandra si fericita sa ridic in sfarsit interdictia donarii de sange pentru homosexuali. Sfarsitul unei discriminari si al unui tabu", a spus Marisol Tournesol, cum o denumesc criticii sai.

Anuntul sau nu a fost primit insa la fel de bine de comunitatea LGBT, impartita intre furie si sarcasm.

Ministrul si-a justificat decizia prin "riscul legat de o prezenta mai mare a virusului VIH la homosexuali si de existenta unei 'ferestre de tacere' de zece zile in care virusul nu este detectabil in sangele colectat".

Pe Facebook, unii useri au postat centuri de castitate pentru a dovedi ca nu au avut relatii sexuale timp de 12 luni. Altii faceau urmatorul calcul: pentru a nu te saruta timp de un an, trebuie sa fii foarte urat, batran sau foarte singur, ori toate trei.

"Fericit sa incep o perioada de abstinenta de 12 luni pentru a deveni un cetatean cu norma intreaga", scria un alt internaut.