Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat marti ca va convoca un nou summit de urgenta al liderilor UE pe tema imigratiei, la 12 noiembrie, in Malta, relateaza site-ul Politico.eu, citat de Mediafax. Reuniunea - cea de-a sasea intalnire a liderilor UE pe tema imigratiei incepand din aprilie - va avea loc la 12 noiembrie, imediat dupa un summit prevazut al liderilor europeni si africani la Valletta.

Intr-o scrisoare adresata sefilor de stat si de Guvern din UE, Tusk a afirmat ca "viteza cu care se dezvolta evenimentele" in criza refugiatilor face necesar ca liderii "sa evalueze starea implementarii masurilor decise pana in prezent". Oficialii UE au petrecut ultimele saptamani exercitand presiuni asupra statelor membre sa-si respecte promisiunile facute in vederea solutionarii crizei, inclusiv prin oferirea de ajutor umanitar si prin acceptarea transferarii unor solicitanti de azil.

Tusk a precizat ca reuniunea informala de saptamana viitoare va examina cateva probleme, precum sporirea cooperarii cu Turcia, in speranta ca va limita fluxul de refugiati, implementarea deciziilor luate pana acum privind transferul imigrantilor, infiintarea unor centre in Grecia si Italia, sporirea capacitatilor de receptie si furnizarea de expertiza agentiilor Frontex si EASO pentru a controla mai eficient frontierele externe ale blocului comunitar.

Anuntul lui Tusk intervine la peste o saptamana dupa ce Comisia Europeana a convocat un summit al liderilor tarilor din Balcanii de Vest aflate pe ruta migratiei, care a dus la un acord privind o mai buna coordonare, gestionarea frontierelor si oferirea de adapost unui numar de 100.000 de refugiati. Liderii europeni vor discuta de asemenea problema imigratiei la summitul lor obisnuit din decembrie, a afirmat Tusk.