Partidul Democrat (PD) a avut marti consultari cu Partidul Comunistilor (PCRM), formatiunea condusa de Marian Lupu afirmand ca nu mai este dispusa sa astepte pana cand liberal-democratii fostului premier Valeriu Strelet vor decide sa participe sau nu la negocierile pentru constituirea unei noi aliante de guvernare, potrivit Agerpres.

In urma consultarilor, vicepresedintele PD, Andrian Candu, sef al legislativului de la Chisinau, a declarat ca formatiunea sa va fi gata sa se coalizeze inclusiv cu Partidul Comunistilor daca aceasta va aduce stabilitate Republicii Moldova si va asigura apropierea de UE.

Potrivit lui Andrian Candu, citat de Radio Chisinau, in cadrul discutiilor de marti, PCRM s-a aratat o formatiune care impartaseste ideea continuarii procesului de integrare europeana a Republicii Moldova.

El a precizat ca, deocamdata, discutiile cu comunistii nu au vizat participarea acestora la guvernare, ci doar situatia din Republica Moldova si viitoarele alegeri pentru presedintele tarii, preconizate pentru primavara anului 2016.

''Nu am negociat o anumita guvernare si nu am discutat despre actul guvernarii impreuna cu PCRM. Ei s-au aratat dispusi inca de la inceputul anului sa puna umarul pentru o stabilitate politica si, intr-adevar, au viziuni europene si doresc sa faca totul pentru ca Republica Moldova sa avanseze in procesul de integrare europeana'', a afirmat Andrian Candu.

La randul sau, deputatul Artur Resetnicov, reprezentantul comunistilor la consultari, a declarat, conform aceleiasi surse, ca discutiile cu democratii au fost un prim pas si ca ar fi prematur pentru a se vorbi de o noua formula de guvernare. El a ezitat sa precizeze daca PCRM va vota un guvern de orientare proeuropeana, mentionand doar ca formatiunea sa impartaseste valorile europene.

De amintit ca guvernul condus de Valeriu Strelet a fost demis joia trecuta, in urma unei motiuni de cenzura initiate de socialisti si de comunisti si sustinute de Partidul Democrat, formatiune la putere impreuna cu Partidul Liberal si Partidul Liberal Democrat, intr-un moment in care tensiunile din alianta proeuropeana fusesera amplificate de arestarea fostului premier liberal-democrat Vlad Filat.