Aeronava Airbus A321 care s-a prabusit sambata in Egipt era intr-o "stare tehnica excelenta" si doar o "actiune externa" ar putea explica prabusirea cursei charter, a sustinut luni un responsabil al companiei aeriene Metrojet, care exclude o eroare umana, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Avionul era intr-o stare tehnica excelenta", a declarat, intr-o conferinta de presa, Alexandr Smirnov. "Excludem o problema tehnica sau o eroare de pilotaj", a adaugat el, subliniind: "Singura cauza posibila este o actiune externa", fara a preciza insa despre ce ar putea fi vorba.

Aparatul s-a prabusit in peninsula Sinai sambata in zori, la 23 dupa decolarea sa din statiunea Sharm el-Sheikh, cu destinatia Sankt Petersburg. Catastrofa, cea mai sangeroasa cunoscuta de Rusia, s-a soldat cu 224 de morti (217 pasageri si sapte membri ai echipajului).

"Totul arata ca de la la inceputul catastrofei echipajul a pierdut controlul total" al avionului, afirma Alexandr Smirnov.

"Evionul era incontrolabil, nu zbura ci cadea iar trecerea de la o situatie de zbor la o situatie de cadere se explica aparent prin faptul ca avionul a suferit o dauna la structura", a continuat acesta, fara a oferi alte precizari.

El a adaugat ca pilotii nu au incercat sa intre in contact radio cu controlorii de trafic de la sol.

Duminica, seful expertilor care participa la ancheta, Viktor Sorocenko, a spus ca aparatul s-a "dislocat in aer", ceea ce ar explica imprastirea ramasitelor pe o arie de 20 de kilometri patrati.

Un atentat ramane una dintre ipotezele de lucru, dupa ce filiala din Egipt a gruparii jihadiste Statul Islamic a revendicat sambata distrugerea avionului, in semn de represalii pentru bombardamentele rusesti din Siria.

De la anuntul catastrofei, majoritatea ochilor s-au indreptat spre Metrojet, o companie charter mica, in conditiile in care Rusia a cunoscut in ultimii ani mai multe accidente in care au fost implicate mici companii care detin putine avioane.