Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a lansat un apel la "unitate" catre sustinatorii musulmani pentru a înfrunta ameninţarea venită din partea Occidentului şi a Rusiei în Siria şi Irak, într-o înregistrare care sugerează mai multă unitate între reţeaua teroristă şi gruparea Stat Islamic, relatează Reuters, citat de Mediafax.

"Americanii, ruşii, iranienii, alawiţii şi Hezbollah îşi coordonează războiul împotriva noastră - noi chiar nu suntem capabili să încetăm luptele între noi şi să ne îndreptăm eforturile împotriva lor?", a spus Zawahiri, într-o înregistrare audio publicată pe Internet duminică.

Momentul în care a fost realizată înregistrarea nu este clar, dar referirile la agresiunea rusă sugerează că a fost făcută după data de 30 septembrie, cand Rusia, aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a lansat raiduri aeriene împotriva grupurilor de opoziţie şi a grupării Statul Islamic în Siria.

"Fraţii mei mujahedini din toate locurile şi grupurile (...) ne confruntăm cu agresiune din partea Americii, Europei şi Rusiei (...) astfel că depinde de noi să fim uniţi din Turkistanul de Est până în Maroc", a afirmat al-Zawahiri în mesaj.

Gruparea terorista Statul Islamic, care controlează zone importante din Irak şi Siria, a făcut apel la jihad împotriva Rusiei şi Statelor Unite, ca răspuns la raidurile aeriene care îi vizează pe luptătorii săi din Siria.