Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP) al presedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a rasturnat, duminica, toate pronosticurile, obtinand majoritatea absoluta in Parlamentul Turciei, intr-un moment in care tara este mai divizata ca niciodata. Partidul AKP a obtinut 49,9% din voturi, ceea ce inseamna 316 dintre cele 550 de locuri din Parlament, anunta AFP, citand CNN Turk.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Erdogan a salutat victoria partidului sau, afirmand ca "Poporul a facut dovada unei vointe puternice in directia unitatii si integritatii Turciei".

Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP) era cotat ca favorit in alegerile de duminica, insa cu un scor care nu i-ar fi permis sa guverneze singur.

Recep Tayyip Erdogan (61 de ani) isi ia astfel revansa dupa alegerile din iunie, cand partidul sau nu a reusit sa obtina majoritate absoluta. Cetatenii turci au votat duminica in cel de-al doilea scrutin legislativ din acest an, pe fondul deteriorarii securitatii, dupa ce la alegerile parlamentare precedente, din iunie, AKP nu a reusit sa obtina majoritatea mandatelor, pentru prima data de la sosirea sa la putere in 2002.

Dupa scurte negocieri esuate pentru formarea unei coalitii, presedintele Recep Tayyip Erdogan, un fondator al partidului AKP provenit din miscarea islamista, a convocat noi alegeri, in speranta ca isi va consolida controlul asupra tarii.

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) a obtinut 24,5% din voturi si se afla pe locul al doilea, fiind urmat de Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta) cu circa 12% din voturi. Rezultatele ambelor formatiuni sunt mai slabe decat cele obtinute in luna iunie.

Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd) isi pasteaza la limită locul în Parlament, obținând 10,4% din voturi, puțin peste pragul electoral.