Lumea in care traim se urbanizeaza rapid, este principala observatie a Raportului anual al migratiei 2015: Migranti si orase, realizat de organizatia de resort. In 2014, peste jumatate din populatia globala traia in orase. In 2050, cei 3.9 miliarde de locuitori urbani vor deveni 6.4 miliarde. In marile metropole, 50% dintre locuitori sunt migranti.

Burj DubaiFoto: Agerpres

Datele furnizate recent de OIM indica faptul ca, in 2014, peste 54 de procente din populatia globului locuia in mediul urban. In prezent, saptamanal, aproximativ trei milioane de oameni, de pe intreg mapamondul, migreaza spre orase, se arata in raportulWorld Migration Report 2015 ￯ Migrants and Cities: New Partnerships to Manage Mobility.

In urma cu doi ani, expertii indicau aproximativ 232 milioane de migranti internationali si 740 milioane migranti interni. In prezent insa, cifrele sunt in continua ascensiune.

Aproximativ jumatate dintre migrantii internationali locuiesc in cele mai semnificative zece orase puternic urbanizate, in tari cu venituri foarte mari, precum: Australia, Canada SUA, Franta, Germania, Spania, UK, Rusia, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

Migratia se mentine, in acest sens, printre factorii importanti ai urbanizarii, cu implicatii atat favorabile cat si negative pentru viata sociala, culturala si economica oraseneasca. Totodata, aceasta ofera diversitate regiunilor urbane, daca tinem cont ca peste o treime sau chiar jumatate din locuitorii marilor orase sunt straini. De exemplu, in metropole precum New York sau Londra, procentul migrantilor reprezinta o treime din totalul locuitorilor iar in Dubai si Bruxelles, acestia reprezinta mai bine de jumatate din numarul total al orasenilor. Cresterile sunt semnificative si in Seul, unde numarul de migranti s-a dublat in ultima decada, dupa cum informeaza OIM.

In prezent, doar 12 procente traiesc in asa-numitele megapolisuri (orase cu peste 10 milioane de locuitori), care adapostesc 453 de milioane de locuitori din mediul urban. Peste jumatate insa, din populatia globului, continua sa traiasca, la fel ca in 2014, in localitati care inregistreaza mai putin de 500,000 de locuitori.

Cele mai insemnate orase la nivel mondial, precum Dubai, Bruxelles, Londra, New York, Tokyo sau Hong Kong, joaca un rol vital in economia mondiala, deoarece megapolisurile atrag cei mai multi migranti. Specialistii considera ca in jur de 19 procente dintre cei care se nasc in aceste orase, in lumea intreaga, sunt straini. Astfel, in megapolisuri, unde forta de munca este extrem de mobila, exista procente semnificative in ceea ce priveste numarul de straini care se nasc in aceste centre urbane (de exemplu Dubai - 83 la suta, Bruxelles - 62 la suta si Toronto - 46 la suta).

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro

Acest proiect face parte din planul national de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) si este finantat de Comisia Europeana si de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizatia EurActiv România este singura responsabila de continutul acestui material si în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a pozitiei Uniunii Europene.