Participatiunea holdingului rusesc al audiovizualului VGTRK in televiziunea de stiri Euronews a fost pusa sub sechestru, in cadrul procedurii de compensatie pentru dezmembrarea contestata a grupului Iukos, a anuntat joi societate rusa, citata de AFP.

"Este corect", a declarat pentru agentia publica Ria-Novosti un oficial pentru relatii internationale al VGTRK, Piotr Fedorov. Potrivit acestuia, aceasta masura impiedica holdingul rusesc sa isi vanda participatiunea, ceea ce "nu intentiona", dar "nu afecteaza in niciun fel relatiile cu conducerea Euronews".

Purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat pantru agentiile rusesti ca Rusia a fost informata de aceasta masura. "Sunt intreprinse actiuni juridice pentru apararea intereselor legitime ale Rusiei", a adaugat el.

Potrivit agentiei economice de stiri RBK, care a dezvaluit aceasta informatie, punerea sub sechestru al participatiunii de 7,5% in Euronews a fost decisa in urma condamnarii statului rus, in iulie 2014, la plata a 50 de miliarde de dolari pentru fostii actionari ai Iukos.

Curtea permanenta de arbitraj de la Haga a decis ca autoritatile ruse au organizat dezmembrarea numarului unu in sectorul petrolier din Rusia din ratiuni politice, la inceputul anilor 2000.

Rusia a refuzat sa aplice decizia iar fostii actionari Iukos au lansat proceduri in mai multe tari pentru a obtine despagubirile. In iunie, active ale guvernului rus in Franta si Belgia (conturi bancare, imobile...) au fost puse sub sechestru, provocand furia Moscovei, care a amenintat ca va riposta inghetand averile straine de pe teritoriul sau.

Euronews a refuzat orice comentariu.