Austria va ridica o bariera de-a lungul granitei cu Slovenia, si ea membra a Uniunii Europene, pentru a controla fluxul de migranti, a anuntat miercuri ministrul de Interne, Johanna Mikl-Leitner, citat de AFP.

Ungaria a ridicat incepand cu 2015 garduri la frontieraFoto: Captura YouTube

"E vorba de a asigura o intrare ordonata, controlata in tara noastra, si nu sa inchidem granita", a sustinut ministrul, la televiziunea Oe1. "In aceste ultime saptamani, grupuri de migranti s-au aratat mai nerebdatoare, mai agresive si mai emotive" si sunt necesare "toate precautiile", a aratat ea.

Membru al partidului conservator, aliat in coalitia de guvernare cu social-democratii, ministrul a spus ca sunt necesare "masuri apasate, durabile" in fata riscului de busculada a migrantilor si refugiatilor care asteapta ore intregi in frig pentru a trece granita dintre cele doua tari.

Aceasta nu a oferit detalii legate de forma pe care o va lua aceasta bariera, care, potrivit presei, se va intinde pe mai multi kilometri de o parte si de alta a punctului de trecere a granitei.

Mikl-Leitner a facut mai multe aluzii in ultimele zile legate de o intarire a dispozitivului la granita austriaca unde ajung in fiecare zi mii de migranti care trec prin Slovenia.

Ministrul a fost tinta a numeroase critici, saptamana trecuta, in Austria, cand a pledat pentru constructia unei "fortarete europene".

Dar partidul social democrat al cancelarului Werner Faymann nu pare in dezacord cu ministrul conservator. Ministrul apararii, Gerald Klug, a declarat intr-un interviu ca e gata sa ia in calcul un sistem de bariere "pentru a fi in masura sa controlam sosirea migrantilor de o maniera organizata".

Ungaria a inchis la jumatatea lui octombrie granita cu Croatia cu un gard de sarma ghimpata, antrenand deplasarea spre Slovenia a fluxului de migranti care se indreapta din Grecia spre nordul Europei. Aproape 90.000 de migranti au tranzitat Slovenia din 17 octombrie.