Valul nesfarsit de emigranti va duce la dezlantuirea politicilor extremiste de-a lungul continentului si la sfarsitul zonei de libera circulatie in Uniunea Europeana, este concluzia cotidianului conservator britanic The Telegraph, care vede un intreg front euro-sceptic dezvoltandu-se din ce in ce mai mult in tari precum Ungaria, Cehia sau Polonia.

Migranti - busculada la granita ungaro-austriacaFoto: Agerpres/EPA

In cadrul summit-ului de duminica de la Bruxelles, liderii europeni ce apartin spatiului Schengen au incercat sa obtina un plan format din 17 puncte ce urmeaza sa fie impus tarilor ce nu sunt de acord cu el.

Printre oamenii ce blameaza planurile pentru imigranti se afla si Viktor Orban, premierul Ungariei ce considera ca Angela Merkel in aceste momente da dovada de " imperialism moral", acuzand Europa pentru "politica granitelor deschise".

Iar astfel de abordari si impuneri dezlantuie fortele politice extremiste. In Germania, miscarea anti-imigratie Pegida atrage mii de de sustinatori. Duminica au avut loc proteste anti-islam in Koln, unde au fost prezenti 3.500 de politisti pentru mentinerea ordinii publice, informeaza Deutsche Welle.

In Franta, Frontul National continua sa primeasca sprijin, in Portugalia o formatiune de extrema stanga a format un guvern ce este impotriva legilor fiscale din zona euro, iar in Polonia partidul "Lege si Dreptate" s-a intors la guvernare, declarand ca urmeaza sa fie impotriva cotelor obligatorii dictate de la Bruxelles.

In primele etape ale crizei, politica Germaniei a fost ca au nevoie de oameni din cauza unei cote de natalitate scazuta si o populatie imbatranita. Dar alte tari, precum Marea Britanie, au o cota de natalitate intr-o continua crestere, astfel incat nu au nevoie de noi valuri de migranti pentru asigurarea fortei de munca.

Ultima estimare asupra populatiei a dus la concluzia ca in Marea Britanie populatia va creste cu 6 milioane in 12 ani.

Duminica la terminalul din statia Sfantul Pancras din Londra a avut loc un protest pro-refugiati, 150 de anarhisti cerand deschiderea accesului pentru migranti prin Calais - protestatari denumiti de analistul britanic drept "idioti".

"Intr-adevar, pe continent, epoca granitelor deschise se apropie de sfarsit, in mijlocului sarcasmului politic si a mizeriei umane", concluzioneaza ziaristul britanic.