Fostul premier britanic Tony Blair si-a cerut scuze pentru "greselile" din operatiunea de invadare a Irakului in anul 2003 de catre coalitia condusa de Statele Unite, al caror principal aliat a fost Marea Britanie. Blair si-a cerut scuze pentru "greselile de planificare" si pentru "intelegerea gresita a ceea ce se va intampla odata cu inlaturarea regimului", dar spune ca nu regreta inlaturarea lui Saddam Hussein. Intr-un interviu pentru CNN, fostul premier al Marii Britanii a admis in premiera ca exista "elemente de adevar" in opinia potrivit careia invazia Irakului ar fi unul dintre principalele elemente care au contribuit la ascensiunea Statului Islamic, potrivit The Guardian.

Tony Blair (foto arhiva)Foto: Agerpres

The Guardian noteaza ca fostul premier britanic si-ar putea pregati terenul, cu aceste declaratii, in asteptarea publicarii rezultatelor anchetei Chilcot, care urmeaza sa stabileasca daca Tony Blair, a indus in eroare poporul britanic in privinta invaziei din 2003. Aceasta ancheta va fi probabil una dintre cele mai detaliate investigatii asupra deciziilor care au precedat razboiul si care au conturat implicarea armatei britanice in Irak.

Ancheta este realizata de o comisie independenta prezidata de Sir John Chilcot. Intrucat investigatia nu este coordonata de organele abilitate, nimeni nu va putea fi pus sub acuzare la finele acesteia. "Ancheta in cazul razboiului din Irak are ca scop desprinderea unor lectii din implicarea Marii Britanii in conflict, lectii care ar putea ajuta in viitor alte guverne puse in situatii similare", a explicat John Chilcot.

Totusi, Tony Blair nu si-a cerut scuze, in interviu, pentru razboiul in sine, aparand interventia armata din Irak si subliniind ca actualul razboiul civil din Siria evidentiaza pericolul lipsei de actiune.

"Imi cer scuze pentru faptul ca informatiile pe care le-am primit au fost gresite. Imi cer scuze, de asemenea, pentru erorile de intelegere a ceea ce urma sa se intample odata cu inlaturarea regimului", a afirmat Blair.

De asemenea, fostul prim ministru britanic a subliniat ca simte in continuare ca decizia de a sustine Statele Unite in operatiunea de invadare a Irakului pentru a-l inlatura pe Saddam Hussein a fost corecta. "Imi e greu sa imi cer scuze pentru inlaturarea lui Saddam."