Francois Hollande a declarat, miercuri, in contextul vizitei surpriza a presedintelui sirian Bashar Al-Assad la Moscova, ca nimic nu ar trebui facut pentru a sustine regimul acestuia, scrie Agerpres. Liderul francez nu s-a ferit sa spuna ca interventia rusa in Siria are sens doar daca este indreptata impotriva Statului Islamic, insa Kremlinul nu ar trebui sa intervina in protejarea lui Assad.

Francois HollandeFoto: Agerpres

Nimic nu trebuie facut pentru a-l consolida pe Bashar al Assad, deoarece, avand in vedere problema, aceasta nu poate fi solutia. Vreau sa cred ca presedintele Putin l-a convins pe Bashar al-Assad sa se angajeze pentru mai multa tranzitie politica si sa paraseasca locul cat mai curand posibil. Cred ca acesta trebuie sa fie sensul acestei intrevederi”, a declarat Hollande, in cadrul unei conferinte de presa cu omologul sau din Mali, Ibrahim Boubacar Keita.

De asemenea, Hollande a sustinut ca interventia rusa in Orientul Mijlociu trebuie sa se concentreze pe lupta cu jihadistii Statului Islamic si nu poate sa participe la protejarea regimului presedintelui sirian Bashar Al-Assad. ”Interventia rusa nu are sens decat daca lupta impotriva Daech (Statul Islamic, SI) si permite sa existe o tranzitie politica. Daca a avut ca obiectiv protejarea regimului Bashar al Assad, nu ar putea fi o solutionare a problemei siriene”, a declarat presedintele francez, potrivit Agerpres.

Amintim ca Rusia a inceput o campanie de atacuri aeriene in Siria in sprijinul aliatului sau, presedintele sirian Bashar al-Assad, pe 30 septembrie. Rusia, aliat fidel al regimului de la Damasc, sustine ca atacurile sale aeriene vizeaza gruparea terorista Statul Islamic, insa Occidentul a acuzat in repetate randuri ca atacurile sunt indreptate impotriva opozitiei siriene.