Cancelarul german Angela Merkel a afirmat miercuri ca afluxul de solicitanti de azil in Germania reprezinta o noua manifestare a mondializarii, de care tara sa a profitat din plin atunci cand a fost vorba de cucerirea unor noi piete pentru export, scrie AFP.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

"Experienta voastra a mondializarii era, pana acum, in mare: economia noastra merge in alte tari, instaleaza uzine, vinde produse si bilantul este pozitiv pentru locurile de munca din Germania si din companiile noastre", a declarat Merkel, la congresul sindicatului IG Metall din Frankfurt.

Cea mai mare economie europeana exporta in valoare de peste 100 de miliarde de euro lunar, un motor care sustine de decenii dezvoltarea tarii.

"Si acum asistam la un moment invers: mondializarea este cea care vine la noi", a continuat cancelarul, care a deschis larg usile tarii in fata sutelor de mii de migranti care au luat cu asalt Europa.

"Ceea ce credeam ca este departe de noi", spre exemplu, razboiul care face ravagii in Siria sau haosul in care a cazut Libia, "devine concret pentru noi sub forma refugiatilor, trebuie sa invatam sa gestionam asta", a argumentat ea.

"Va trebui sa acceptam un anumit grad de imigratie legala, asta este mondializarea", a continuat Merkel, "in epoca smartphone-urilor nu ne putem inchide in noi insine (...), oamenii stiu bine cum traim in Europa".

Germania se asteapta in acest an la cel putin 800.000 de refugiati.