Premierul desemnat canadian Justin Trudeau a confirmat ca va retrage avioanele de lupta canadiene la campania de raiduri aeriene impotriva gruparii Statul Islamic in Irak si Siria, relateaza BBC News. Trudeau l-a informat pe presedintele american Barack Obama de aceasta decizie cu cateva ore dupa ce formatiunea sa politica, Partidul Liberal, a castigat alegerile legislative din Canada.

In cursul campaniei electorale, Trudeau a promis ca va aduce inapoi in tara avioanele de vanatoare CF-18, care ar fi trebuit sa ramana in regiune pana in martie 2016. Premierul desemnat nu a prezentat insa un calendar pentru implementarea acestei decizii.

Liberalii lui Trudeau vor prelua puterea in urma alegerilor de luni, punand capat regimului de aproape un deceniu al conservatorilor condusi de Stephen Harper.

Justin Trudeau, un fost profesor de liceu, este fiul cel mai mare al fostului premier Pierre Trudeau.

In prima sa conversatie telefonica cu presedintele SUA in calitate de premier desemnat, Trudeau l-a informat pe Obama ca isi va respecta promisiunea de a retrage avioanele de vanatoare.

"M-am angajat ca vom continua sa ne implicam in mod responsabil care sa arate ce rol important are Canada in lupta impotriva Statului Islamic, dar (Barack Obama - n.red.) intelege promisiunile pe care le-am facut de a inceta misiunea de lupta", a declarat Trudeau in fata presei marti, la Ottawa.

Totusi, liderul liberal a precizat ca va mentine instructorii militari canadieni in nordul Irakului, potrivit AFP.

Trudeau a promis de asemenea ca va prelua 25.000 de refugiati sirieni pana la sfarsitul anului, un angajament respins de predecesorul sau Stephen Harper.

Presedintele Obama "m-a tachinat despre lipsa firelor de par alb, dar a spus ca probabil il voi capata in curand", a glumit noul lider canadian.

El vrea sa imbunatateasca relatiile cu SUA in alte domenii, precum protectia mediului.