Slovenia, una dintre cele mai mici tari europene, este si aceasta in prima linie si "depasita" de sosirea a mii de migranti epuizati si inghetati, un nou val de solicitanti de azil sositi dinspre Turcia. Parlamentul de la Ljubljana dat noi puteri armatei, chemata sa ajute politia sa faca fata unui aflux de migranti la frontiera si a solicitat de la Uniunea Europeana asistenta financiara, in timpul unei sesiuni extraordinare a parlamentul sloven, care s-a prelungit pana miercuri in zori.

Concret, Parlamentul a votat o extindere a legii privind competentele armatei prin care militarii sloveni sunt autorizati sa asiste politia in operatiunile de patrulare, sa gestioneze problema migrantilor, sa ii retina ori sa redirectioneze civilii in zona de frontiera.

La ambele capete ale drumului care duce in Europa de Vest, situatia este aproape de blocaj. Grecia se confrunta in aceste zile cu "un varf de sosiri," potrivit Comisariatului ONU pentru Refugiati (UNHCR), in timp ce Slovenia se declara "depasita" de fluxul la frontierele sale.