Repartizarea refugiatilor in cadrul Uniunii Europene, demarata in urma cu zece zile, este deja amenintata de blocaj in lipsa unor capacitati de primire in statele membre, a declarat marti o sursa europeana, citata de AFP.

"Am epuizat deja, practic, locurile pe care statele membre s-au angajat sa le ofere", a spus aceasta sursa, care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Un grup de 19 eritreeni au parasit in 10 octombrie Roma cu destinatia Suedia, marcand prima concretizare a mecanismului de "relocare" de urgenta, adoptat dificil de statele UE.

In total, statele membre s-au angajat sa repartizeze in doi ani 160.000 de refugiati sirieni, eritreeni si irakieni, plecand de la "hotspots", centre unde sunt identificati si inregistrati la intrarea in Italia sau Grecia.

Dar unele state prefera sa intarzie in transmiterea catre Bruxelles a informatiilor detaliate privind locurile de primire, necesare pentru organizarea concreta a primelor transferuri.

"Pana acum, doar sase state membre au notificat capacitatile de primire disponibile", a spus aceasta sursa.

"Dupa transferul a o suta de persoane in aceasta saptamana din Italia, numarul de locuri (notificate) va fi epuizat in conditiile in care numarul candidatilor creste", a adaugat aceasta sursa.