Miscarea islamofoba germana Pegida a fost nevoita sa isi ceara scuze, dupa ce un scriitor de origine turca, Akif Pirincci, invitat la mitingul de luni seara, de la Dresda, si-a exprimat regretul ca lagarele naziste de concentrare "sunt oprite" in prezent, potrivit AFP.

Lutz Bachmann, liderul miscarii de opozitie care a adunat luni seara circa 20.000 de oameni la Dresda, si-a cerut scuze marti pe pagina sa de Facebook, evocand o "grava eroare" si spunand ca poarta singur "responsabilitatea acestei prestatii imposibile" a scriitorului german de origine turca.

Parchetul din Dresda a precizat ca examineaza eventualitatea deschiderii unei anchete penale pentru incitare la ura.

Cunoscut pentru pozitiile sale ostile homosexualilor si migrantilor, Akif Pirincci a fost invitat de Pegida alaturi de mai multi oratori. Intr-un foarte lung text citit de la tribuna, el a criticat politica migratorie germana care a pierdut "orice respect pentru propriul sau popor".

Pentru guvern, "ar exista natural alte alternative, dar lagarele de concentrare sunt din pacate oprite in prezent", a adaugat scriitorul, o fraza care pare destinata nu migrantilor, ci liderilor germani, care "actioneaza precum Gauleiter (guvernatorii regiunilor sub cel de-al III-lea Reich, n.r.) cu poporul lor".

El a fost aplaudat de o parte din manifestanti, in timp ce altii l-au huiduit.

20 de minute mai tarziu, Pirincci a fost invitat de Lutz Bachmann sa paraseasca tribuna.

In momentul in care au fost pronuntate aceste cuvinte, "ar fi trebuit sa iau decizia potrivita si sa tai microfonul", a spus Bachmann, el insusi pus sub acuzare pentru incitare la ura.

Editura scriitorului, Random House, a precizat ca nu ii va mai publica operele.