Presedintele chinez Xi Jinping a inceput marti o vizita de patru zile in Marea Britanie, unde a fost primit cu covorul rosu de regina Elisabeta a II-a si in timpul careia vor fi semnate contracte de 30 de miliarde de lire sterline, scrie AFP.

Presedintele, alaturi de sotia sa, Peng Liyuan, intr-un elegant taior alb, a fost primit cu parada ecvestra de regina Elisabeta a II-a, de sotul sau, Ducele de Edimbourgh si de printul Charles, pe Mall, marea artera care duce la palatul Buckingham.

Presedintele celei mai mari tari comuniste de pe planeta a trecut in revista soldatii garzii regale. Mii de chinezi, fluturand drapele britanice si chinezesti, il asteptau pe Mall, unde a fost improvizat un dans al dragonului, creand o atmosfera de carnaval.

Circa 200 de manifestanti ai miscarii de inspiratie budista Falungong si ai organizatiilor neguvernamentale Free Tibet si Amnesty International au organizat trei proteste distincte de-a lungul Mall.

Vizita a fost criticata de o serie de oficiali. "Sunt socat ca ne sacrificam valorile noastre (...) pentru a face afaceri", si-a exprimat regretul Fabian Hamilton, deputat laburist si presedintele grupului parlamentar de aparare a Tibetului.

"Este un moment foarte important al relatiilor chino-britanice. Comertul si investitiile intre cele doua natiuni cresc si legaturile dintre popoarele noastre sunt puternice", a spus premierul David Cameron, citat intr-un comunicat.

Potrivit Downing Street, acordurile comerciale si de investitii vor insuma "peste 30 de miliarde de lire" (40 miliarde euro) si "crearea a 3.900 locuri de munca" in Marea Britanie.

Unul dintre acordurile majore asteptate se refera la constructia centralei nucleare Hinkley Point C, in sud-vestul Angliei.

Potrivit Les Echos, EDF ar fi ajuns la un acord cu partenerii sai chinezi pentru o participatiune de 33,5% in acest proiect.

Cameron a promis ca va discuta cu Xi si chestiunea siderurgiei, dupa ce grupul indian Tata a anuntat desfiintarea a 1.200 de locuri de munca in Marea Britanie, invocand dumpingul Chinei.