Peste jumatate de milion de refugiati au ajuns pe mare in Grecia anul acesta, iar ritmul sosirilor creste - luni cifra a fost de aproape 8.000 - in goana migrantilor de a atinge Europa inainte de sosirea iernii, a anuntat marti ONU, citata de Reuters.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

Purtatoarea de cuvant a agentiei pentru refugiati a ONU (UNHCR), Melissa Fleming, a declarat ca 27.500 de persoane inca sunt in tranzit pe insulele elene din apropierea Turciei, iar multi se plang ca granitele ce le stau in calea spre nordul Europei li s-ar putea inchide, desi migrantii continua sa treaca prin Croatia sprea Slovenia dupa ce Ungaria si-a sigilat frontiera cu Croatia.

"Am atins o noua borna dramatica: cu sosirile de ieri, a 8.000 de persoane, am ajuns la un total de 502.500. Evident ca ne asteptam la asta, dar observam o crestere brusca a sosirilor in Grecia", a declarat Fleming intr-o conferinta de presa.

In total, peste 643.000 de refugiati si migranti din Orientul Mijlociu, Africa si Asia au trecut Mediterana spre Europa anul acesta si cel putin 3.153 au murit pe drum, potrivit UNHCR.

“Anuntam ca au murit 25 de oameni in Egee in aceasta saptamana, multi dintre ei sunt copii”, a spus Joel Millman, reprezentant al Organizatiei Internationale pentru Migratie.

Traficantii de persoane ofera “preturi reduse” pentru unii migranti ce pleaca din Turcia, dar inghesuie si mai multi oameni pe barci, agravand periculozitatea traversarilor, a spus Fleming.