Partidul liberal al lui Justin Trudeau, care va forma viitorul guvern canadian, a castigat de o maniera zdrobitoare alegerile parlamentare de luni, punand capat astfel unui deceniu de putere conservatoare, scrie AFP.

"Voi fi premierul tuturor canadienilor", a spus, in cursul noptii, Justin Trudeau, surazator in fata unei multimi de militanti exuberanti.

Amploarea victoriei permite liberalilor sa dispuna de o larga majoritate, cu 184 de fotolii (rezultate nedefinitive) din cele 338 ale Camerei Comunelor din Ottawa.

Pentru conservatori, infrangerea este in primul rand a sefului lor, Stephen Harper, reales la Calgary dar demisionar de la conducerea partidului.

Mentinandu-si bastioanele din vest, conservatorii au obtinut 99 de fotolii, a doua forta politica, in fata social-democratilor din NPD (44 de fotolii).

Canadienii s-au prezentat in numar mai mare la scrutinul din acest an, fata de cel de acum patru ani, semn al unei vointe de schimbare la nivelul societatii (68% fata de 61%).

Justin Trudeau revine astfel in resedinta premierului din Ottawa, unde si-a petrecut copilaria cand tatal sau Pierre Elliott Trudeau era prim ministru.

Justin Trudeau si-a facut campanie menajand clasa medie, cu promisiuni de reducere de impozite, si de taxare a celor mai bogati canadieni.

Pe fondul recesiunii din primele sase luni ale anului, generata de caderea preturilor petrolului, Justin Trudeau a promis, cu pretul a trei ani de deficit bugetar, relansarea activitatii cu un program de infrastructuri si de angajari.