¬Barack Obama si principalii sai consilieri au facut fata luni unor intrebari insistente despre posibila candidatura a vicepresedintelui SUA, Joe Biden, care de mai multe saptamani lasa sa planeze indoiala in legatura cu intentiile sale in perspectiva prezidentialelor din 2016, relateaza AFP si Agerpres.

Un congresman democrat, Brendan Boyle, a mers pana la a anunta candidatura lui Joe Biden, 72 de ani, pe Twitter. "O foarte buna sursa apropiata de Joe mi-a spus ca vicepresedintele va fi candidat", a scris el luni.

In fata valului de zvonuri ce agita Washingtonul si reteaua sociala Twitter, mai ales in jurul hashtag-ului #bidenwatch, Barack Obama a fost intrebat inca o data despre intentiile secundului sau.

"Vorbim despre schimbarile climatice", a evitat el subiectul in cursul unei intalniri cu jurnalistii.

"Vicepresedintele este singurul care ia aceasta decizie", a declarat, mai direct, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, cu prilejul cotidianului briefing de presa.

"Este ceva la ce se gandeste, si nu doar de cateva luni, as putea spune ca de mult timp. Cand va ajunge la o decizie, sunt sigur ca o va anunta el insusi", a adaugat purtatorul de cuvant.

"Legile fizicii impun ca aceasta decizie sa fie luata relativ repede, pentru ca data" primarelor democrate se apropie, a subliniat el.

Dupa 36 de ani in Senat, sapte ani ca vicepresedinte al tarii, Joe Biden este un personaj vechi in peisajul politic american care a incercat deja de doua ori (1988 si 2008) sa obtina investitura democrata.

Daca numerosi americani vad in el un barbat simpatic si calduros, acest specialist in politica externa, cunoscut si pentru gafele sale memorabile, nu a reusit niciodata sa castige competitia democrata si sa convinga ca are statura unui presedinte.

In prezent mai popular in sondaje decat candidatul favorit al primarelor democrate, Hillary Clinton, Joe Biden se confrunta cu un obstacol logistic in acest stadiu relativ tardiv al cursei, si anume finantarea, forta luptei din alegerile americane.

Fostul secretar de stat a colectat din aprilie 77 de milioane de dolari, iar senatorul Bernie Sanders, surpriza acestui inceput al campaniei democrate, a strans 41 de milioane de dolari in aceeasi perioada, in principal prin intermediul micilor donatii.